INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Hullámzó ágyak, összecsörrenő tárgyak - így rengett a föld Miskolcon

InfoRádió / MTI
A Richter-skála szerint hármas erősséggel rengett a föld Miskolcon csütörtök hajnalban. Az epicentrum 15 kilométerre a borsodi megyeszékhelytől lehetett - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriuma. Az intézménybe telefonálók elmondták, hogy hullámzott velük az ágy, felébredtek a mozgásra, vagy lakásukban összecsörrentek a tárgyak. Magyarországon 1763-ban mérték a legerősebb földmozgást, de 1925-ben Egert és Ostorost, 1956-ban Dunaharaszti környékét sújtotta a természeti csapás. Utóbbiakat már a filmhíradó is megörökítette. Nézze meg a korabeli tudósításokat!

Kétszer egymás után volt földrengés, hajnali fél négy előtt néhány perccel. Az első rengés talán 2-3 másodpercig tartott, és erősebb volt, mind az utána következő, amely 1-2 másodpercig tarthatott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese is észlelte a rengést, mint elmondta: eddig tizenketten jelezték ezt.

Puszta Sándor, az obszervatórium szeizmológusa csütörtök reggel elmondta, hogy az országban több megfigyelő-műszerük is észlelte a földrengéseket. Többen telefonáltak is, és elmondták: azt érzékelték, hogy hullámzott velük az ágy, felébredtek a mozgásra, vagy lakásukban összecsörrentek a tárgyak. Károkról nem kaptak jelentést - tette hozzá.

A szeizmológus ismertetése szerint a nyers adatokból egyelőre az látszik, hogy Miskolc környékén volt a földrengés 3 óra 28 perckor, majd 10-15 másodperccel követte azt a második. A rengések pontos, Richter-skála szerinti mértékét a nap folyamán határozzák meg. Hozzátette: mindkét rezgés az "ijedtséget" okozó kategóriába tartozik.

Miskolctól néhány kilométerre délre augusztus 17-én és 14-én is észleltek földrengést, az előbbi erőssége a Richter-skála szerint 2,1 volt, az utóbbié pedig 2,5 erősségű volt, míg Baranya megyei Sellyén augusztus 17-én este remegett a föld; a Richter-skála szerint 3,5 magnitúdójú rengés volt a településen.

Komáromtól Berhidáig

Ismereteink szerint Magyarországon 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt. Akkor a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak.

Eger és Ostoros környékén 1925 január 31-én rengett a föld, itt kétszáz ház károsodott, de csodával határos módon emberek nem sérültek meg. Pusztító erejű földrengés rázta meg Dunaharasztit és környékét 1956. január 12-én reggel, majdnem pontosan háromnegyed hétkor. Épületek százai sérültek meg, váltak romossá. A kár mértéke - mai árakon - 100-200 milliárd forintot tehetett ki.  Ezeket már a korabeli filmhíradó is megörökítette.


Magyarországon a legutóbbi nagyobb, károkat is okozó földrengés 25 éve, 1985. augusztus 15-én Berhidán, a Balaton északi csücskében volt.

Hazánk nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, mintegy évi száz rezgést mérnek a műszerek, ezek körülbelül tizedét lehet érzeni. Leggyakrabban Kecskemét környékén, a Móri-árokban, a Jászságban és a Balaton északi felében mozdul meg a föld.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk