eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarországon keres munkát a legtöbb végzős orvos

A rezidensképzési szabályok módosításának hatására a fiatal orvosjelöltek 85 százaléka Magyarországon pályázott állást - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős helyettes államtitkára. Cserháti Péter hozzátette: a hiányszakmák területeire lesznek fiatalok orvosok szeptembertől, de a létszámot teljesen egyelőre nem tudják feltölteni a kórházak.

A fiatal orvosok legtöbbje a felmérések szerint nem írt volna alá olyan szerződést, ami arra kötelezte volna, hogy rezidensi idejének letelte után további négy évig elsősorban addigi munkáltatójánál vagy legalább Magyarországon, az állami egészségügyi szférában helyezkedjen el - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős helyettes államtitkára.

Cserháti Péter hozzátette: ez a helyzet azzal fenyegetett, hogy a 2010-ben végző, mintegy 670 orvostanhallgató kétharmada nem lép be a rendszerbe, inkább külföldön próbál elhelyezkedni.

A rezidenseket "röghöz kötő" rendeletet július 7-én módosította a kormány. Az új szabályozás lehetővé teszi azt is, hogy a fiatal orvosok az eddigi három évvel helyett határozatlan időre szakíthassák meg a szakképzést; ez elsősorban a gyermekvállalás megkönnyítését szolgálja - magyarázta az államtitkár.

Ezek a változások, valamint az, hogy a szaktárca által megjelölt 17 hiányszakmában elhelyezkedők ezen felül 50 százalékos bérkiegészítésre is számíthatnak, gyümölcsözőek voltak, hiszen a fiatal orvosok 72, a tudományos képzésre jelentkezőkkel együtt összesen 85 százaléka jelentkezett magyarországi állásra az augusztus elsejei határidőig - közölte Cserháti Péter.

Számos kórházban ennek ellenére továbbra is súlyos orvoshiány van - az államtitkár szerint a létszám feltöltése több éves folyamat. Hangsúlyozta: komplex orvoséletpálya-modell megalkotására van szükség, de egyelőre csak a taszító elemeket tudták kivonni a rendszerből.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×