eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Levetetné a szégyenlistát az internetről az ombudsman

Jogerős bírósági ítéletig nem veszi le a honlapjáról a szégyenlistát a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A Csongrád megyei város a szociális segéllyel visszaélők nevét és adatait teszi közzé, mivel megítélése szerint csak a nyilvánossággal tudja szankcionálni a közmunkát, és a természetbeni juttatásokat visszautasítókat. Az adatvédelmi biztos jogszerűtlennek, de erkölcsileg elfogadhatónak tartja az intézkedést.

A pártok az emberi jogi bizottság ülésén bírálták a hódmezővásárhelyi szégyenlistán. A Csongrád megyei település eddig 450 lakos nevét tette közzé internetes honlapján; ők azok, akik szociális segélyt igényelnek, de a közcélú munkát visszautasították, nem vették át a gyógyszerutalványt, nem vették igénybe az ingyen ebédet, esetleg részegen jelentek meg munkavégzésre.

A település polgármestere szerint ezek az emberek visszaélnek az adófizetők pénzével. Lázár János elmondta, hisz a nyilvánosság kényszerítő erejében, minthogy a lista közzététele után több tucatnyian jelentkeztek is közmunkára.

Az adatvédelmi biztos hivatalos határozatot még nem hozott, az ülésen azonban azt kérte a polgármestertől, hogy távolítsa el az oldalról. Jóri András szerint erkölcsileg érthető a felháborodás, a névsor közzététele viszont jogszerűtlen. Hozzátette: ez csak pótcselekvést, és nem oldja meg a problémákat, sőt, olyanokat is büntet, akik nem szolgáltak rá.

Arra a kérdésre, leveszik-e az oldalról a listát, Lázár János úgy válaszolt: megvárják az ombudsmani határozatot, és az azt követő jogorvoslati ítéletet. A polgármester fel van készülve arra, hogy döntése nem állja majd ki a jog próbáját, de kész bíróság előtt megvédeni azt. Megjegyezte: a fő baj az, hogy az önkormányzatnak ilyen esetben nincsen szankcionálási joga.

Az MSZP a szándékot érti, de szegényellenesnek tartja az intézkedést, a Jobbik az iránnyal egyetért, de radikálisabb módszerhez folyamodott volna, míg az LMP ugyancsak szegényellenesnek gondolja a döntést, és elfogadhatatlannak tartja a listát - a párt szerint számos szankcionálási lehetősége lett volna a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×