eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Orbán: A kapitalizmus eltávolodott az erkölcsi értékektől - a nap hírei

A kapitalizmus válságáról beszélt a miniszterelnök a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Beismerő vallomást tett az a férfi, aki pénteken halálra gázolt egy rendőrt Budapesten. Löszfal omlott két kisgyerekre Ságváron, mindketten meghaltak. A nap legfontosabb hírei július 24-én.

A kapitalizmus válságáról beszélt a miniszterelnök a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tartott előadásában. Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a román államfővel közösen tartott rendezvényen úgy fogalmazott: már nem érvényes az a felfogás, amely szerint az államnak távol kell tartania magát a gazdaságtól. Mint mondta: a kapitalizmus eltávolodott az erkölcsi értékektől, pedig a sikeres működéshez nem csupán szabad és hatékony piacra van szükség, hanem morális alapokra is. A Bálványosi Nyári Szabadegyetem zárónapján Traian Basescu román államfő azt mondta: a román-magyar megbékélés a közép-európai térség egyik fő pillére.

Várhatóan szerdán dönt a kormány a kettős állampolgárság részleteiről - mondta az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetéséért felelős miniszteri biztos. Wetzel Tamás emlékeztetett: az esetleges visszaélések elkerülése miatt az állampolgárságot csak személyesen lehet majd kérelmezni a külképviseleteken, az anyakönyvvezetőknél, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal igazgatóságainál a jövő év elejétől.

Átláthatóságot szorgalmaz a határon túli magyarok támogatási rendszerében a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala. A szlovákiai magyar civil szervezetek egyeztető fóruma azt szeretné, ha az odaítélésben elsősorban az érintetteknek lenne döntő szavuk. A szervezet Koordinációs Bizottsága azután foglalt állást az ügyben, hogy legutóbbi ülésén megvitatta a Szülőföld Alap ez évi döntéseit.

A közösség összetartó erejéről beszélt a 20. Művészetek Völgye rendezvénysorozatának nagyvázsonyi megnyitóján a miniszterelnök-helyettes. Navracsics Tibor úgy fogalmazott: ha egy falu, térség és nemzet büszke magára, és hisz abban, hogy okos és nemes hagyományai vannak, akkor azt a nemzetet, közösséget már nem lehet elpusztítani. A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy minden évben pénzhiánnyal küzd a rendezvénysorozat, de összefogással mégis sikerül megtartani a Művészetek Völgye fesztivált.

Beismerő vallomást tett és nagyrészt elismerte tettét az a férfi, aki halálra gázolt tegnap délután Budapesten egy rendőrt. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta, a gépkocsi vezetőjét hivatalos személy ellen elkövetett emberölés és közúti veszélyeztetés miatt hallgatták ki és kezdeményezték előzetes letartóztatását. A többszörösen büntetett előéletű férfi, aki jogosítvány nélkül vezetett a Keleti Pályaudvarnál nem állt meg a rendőrök jelezésére, gázt adott és halálra gázolta Radovics Dusán zászlóst. A férfit a IX. kerületi Gubacsi útnál fogták el.

Két aknavető gránátot találtak a rendőrség tűzszerészei egy békéscsabai tanya kerítése mellett, amelynek közelében a Magyar Nemzeti Gárda tartott volna sport napot. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: reggel telefonon kaptak bejelentést, hogy a rendezvény helyszíne közelében, egy tanyán robbanóanyag lehet. Vargáné Szombati Andrea hozzátette: ismeretlen tettes ellen indítottak büntetőeljárást robbanóanyaggal visszaélés bűntettének gyanúja miatt.

Két kisgyerek meghalt, egy felnőtt megsérült, amikor löszfal omlott rájuk egy építkezésen a Somogy megyei Ságváron. A kisfiút és a kislányt egy órán keresztül próbálták újraéleszteni a mentők, de nem jártak sikerrel. Kecskés Gábor, Ságvár polgármestere azt mondta: egy épület mögötti löszfalba akartak támbetonfalat építeni a tulajdonosok, amikor a 15 köbméter föld zúdult a tulajdonos ötéves kisfiára és szomszéd 11 éves kislányára. A másfél méteres földtakaró nyakig betemetett egy 35 éves férfit is, akit kórházba vittek.

Németországban az eddigi jelentések szerint 15 embert halálra tapostak, és tucatnyian megsérültek egy rendőri intézkedés közben a Love Parade elnevezésű rendezvényen. Duisburgban a technozene fesztivál résztvevői közül többen be akartak menni egy már túlzsúfolt területre. A rendőrség visszatartotta a tömeget és ekkor egy aluljáróban tört ki a pánik, mert az emberek nem tudtak semerre mozdulni.

Palesztin püspököt választottak a világ evangélikusainak élére a 70 millió hívőt összefogó Lutheránus Világszövetség 11. nagygyűlésén Stuttgartban. A jeruzsálemi születésű 59 éves Munib Dzsunan Mark Hanson amerikai püspököt követi a tisztségben.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×