eur:
400.09
usd:
362.14
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Október 3-án lesznek az önkormányzati választások - a nap hírei

Vasárnapig érvényben marad a harmadfokú hőségriadó. Olaszországban jóváhagyta a kormány 25 milliárd eurós takarékossági csomagját a szenátus. A nap legfontosabb hírei.

Október 3-ra, vasárnapra tűzte ki az önkormányzati választás időpontját Sólyom László köztársasági elnök. A voksoláson szavazati joga van minden, Magyarországon lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és uniós állampolgárnak. Szavazhatnak a menekültek, bevándoroltak vagy letelepedettek is, ha a településen lakóhelyet létesítettek. A választási kampány a voksolás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart, vagyis - a korábbiaktól eltérően - kampányt folytatni csak a szavazás napján 0 órától 19 óráig tilos. Közben az államfő véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt, mert szerinte Az két ponton ellentétes az alkotmánnyal.

Továbbra is nézetkülönbség van a miniszterelnök és a Jobbik között a Magyar Gárda ügyében. Orbán Viktor - miután részt vett az ellenzéki frakció ülésén - azt mondta: nem lehet eltűrni, hogy félkatonai szervezetek a törvényen kívül akarjanak igazságot szolgáltatni. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a találkozó után közölte: azt szerették volna elérni, hogy a gárda ügyét vonják ki a büntetőjog hatálya alól, ennek garantálására azonban - mint mondta - Orbán Viktor semmilyen fogadókészséget nem mutatott.

Magyarországot már nem fenyegeti az államcsőd veszélye, és lassan elmúlik a gazdasági válság is - mondta a külügyminiszter a Magyar Európai Üzleti Tanács éves jelentésének bemutatóján. Martonyi János szerint egyedülálló, hogy a kormány 29 pontos akciótervét a piac és a közvélemény is jól fogadta. Burány Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: az államháztartást nem fenyegette csőd, a gazdaságban elért eredmények pedig nem a Fidesznek, hanem a Bajnai-kormány intézkedéseinek köszönhetők. --- A Magyar Európai Üzleti Tanács jelentésében ország-stratégia megalkotását, a maastrichti kritériumok teljesítését, az adórendszer egyszerűsítését és átláthatóbbá tételét szorgalmazza.

A kormánynak és a Fidesz-KDNP-frakciónak eltökélt szándéka, hogy megvizsgálja az állami cégeknél működő szakszervezetek vezetőinek fizetését. Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselő azután beszélt erről, hogy a Magyar Nemzet arról számolt be: összesen mintegy 30 millió forintot fizet ki a MÁV havonta a cégnél működő szakszervezetek 28 tisztségviselőjének, ami éves szinten 360 millió forintot tesz ki.

Folyamatosan ellenőrzi a vízminőséget az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a hőség miatt. Paller Judit országos tiszti főorvos az InfoRádióban elmondta: a vizsgálat a vezetékes hálózatra, a strandokra és a kijelölt fürdőhelyekre is vonatkozik. Hozzátette: a rendkívüli hőség idején is tilos a szökőkutakban fürödni és azok vizéből inni. Az országos tiszti főorvos tegnap rendelte el a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót, amely várhatóan vasárnapig marad érvényben. A hőség miatt több vonalon csökkentett sebességgel közlekednek a vonatok.

Ismét megközelítette az eddig mért legnagyobb áramfogyasztást a villamos energiarendszerben a mai terhelés. Petkov Orsolya, a Mavir munkatársa közölte: délutánig 6.295 megawattos felhasználást regisztráltak a szerdai 6130 megawattal szemben, a 6320 megawattos csúcs 2007 nyarán volt.

Péntektől a harmadik, utolsó szakasszal folytatják Zuglóban az Egressy út felújítását a Miskolci utca és Öv utca között. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a rekonstrukció idején félpályás, szakaszos útlezárásra, 30 km/órás sebességkorlátozásra és parkolási tilalomra kell számítani.

Befejezte a nyomozást és vádemelési javaslatot tett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora és két társa ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda. Szabó Jánost, az egyetem rektorát, illetve Dejcző Lászlót a DHL Freight ügyvezető igazgatóját befolyással üzérkedéssel gyanúsítják.

Olaszországban jóváhagyta a kormány 25 milliárd eurós takarékossági csomagját a szenátus. A tervezett intézkedéseket július 26-án vitatja meg a képviselőház. A Silvio Berlusconi vezette kormány célja, hogy a jelenleg 5 százalék körüli GDP-arányos államháztartási hiány 2012-ben 2,7 százalékra csökkenjen. Ennek eléréséhez - egyebek mellett - csökkentik az önkormányzatok és egyes minisztériumok költségvetését, 4 évre befagyasztják a közszférában dolgozók fizetését, és 3 évre felvételi stopot rendelnek el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×