eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Orbán a bankadóról: idén nincs mozgástér - a nap legfontosabb hírei

Nem lát változtatási lehetőséget a bankadó erre az évre tervezett részében a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: ez világosan kiderül a benyújtott törvényjavaslatból is.

A kormányfő az OTP elnök-vezérigazgatóval közösen tartott tájékoztatón úgy vélte: a következő években már nagyobb lesz a kormány mozgástere. Csányi Sándor azt mondta: kizártnak tartja, hogy a bankok az ügyfelekre hárítják a bankadó terheit. Úgy fogalmazott: nem örül a plusz tehernek, de a hitelintézet jövedelmezősége elbírja a különadót. Közben az MSZP garanciát kért a kormánytól arra, hogy pénzintézetek nem terhelik rá a fogyasztókra a bankadó költségeit. Előzőleg a világ egyik legnagyobb hitelminősítője, a Moody's azt közölte, hogy a továbbra is fennálló kockázatok miatt fenntartja a magyar bankrendszerre érvényben lévő negatív kilátását.

Szarvas Ferenc a MÁV vezetője

Szarvas Ferencet nevezi ki a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának a nemzeti fejlesztési miniszter. A tárca tájékoztatása szerint az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója augusztus elsején foglalja el új pozícióját. Andrási Miklós, a MÁV jelenlegi vezetője július 31-ig a helyén marad, utána közös megegyezéssel távozik posztjáról.

Lemond a GYSEV vezetője

Lemond tisztségéről a GYSEV Zrt. elnöke; Szabó András ezt a cég vasutasnapi rendezvényén jelentette be. A vezető annyit közölt, hogy július 20-val távozik tisztségéből, vagyis egy nappal a társaság közgyűlése előtt.

Aláírta az államfő a médiacsomag alkotmánymódosításra vonatkozó részét

Aláírta Sólyom László köztársasági elnök a médiacsomag alkotmánymódosításra vonatkozó részét. A jogszabályt az Országgyűlés 262 igen, 66 nem szavazattal és 43 tartózkodás mellett június 28-i ülésén fogadta el, és szerdán lépett hatályba. A fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal által kezdeményezett javaslat értelmében bekerült az alkotmányba a szólás szabadságához való jog.

Csődbe mehet az MTV

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának MSZP által delegált elnöke szerint nem tudja fenntartani pénzügyi stabilitását a közszolgálati tévé. Czeglédi László erről levélben tájékoztatta Schmitt Pál házelnököt. A kuratóriumi elnök úgy fogalmazott: fennáll a veszélye annak, hogy csődhelyzetbe kerül a médium.

Közmunkások bontanak

Az árvizek után meghirdetett közmunkaprogramokban részt vevők segíthetnek a megrongálódott épületek bontásában - közölte a kormányszóvivő. Nagy Anna azt mondta: a magánházak újjáépítésére, illetve új lakás vásárlására szánt több mint három milliárd forintos keret nem fordítható bontásra. Közben Vona Gábor, a Jobbik elnöke - aki Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe látogatott - azt mondta: a jelenleginél nagyobb kormányzati szerepvállalásra van szükség a természeti csapások utáni kárrendezéshez.

Módosítaná a juttatásokat az MSZP

Módosítaná a legfőbb közjogi méltóságok juttatásairól szóló törvényt az MSZP. Molnár Csaba és Vitányi Iván szocialista képviselő indítványa szerint, ha valaki korábban más közjogi tisztség betöltésének jogcímén jogosultságot szerzett a lakáshasználatra, és azzal élt is, a későbbiekben ne terjeszthessen elő újra, erre irányuló kérelmet.

Megváltozhat a szmogriadó-rendelet

Módosította a szmogriadóról szóló rendeletét a Fővárosi Közgyűlés. A most hatályos szabályozás alapján az adott napon korlátozzák a páros, illetve a páratlan rendszámú járművek közlekedését, az új rendelet értelmében viszont a szmogriadó riasztási fokozatának idején tilos lesz közlekedni Budapesten olyan gépjárművel, amelyen fekete vagy piros környezetvédelmi plakett van.

Több a magyarigazolvány Kárpátalján, mint a magyar

Szerdától csak a beregszászi és az ungvári magyar konzulátusok adhatnak ki magyarigazolványokat Kárpátalján. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy eddig a kárpátaljai magyar szervezetek is kiállíthatták a dokumentumot. A politikus azt mondta: vizsgálatot rendelt el amiatt, hogy a térségben több dokumentumot adtak ki, mint ahányan magyarnak vallják magukat.

Iveta Radicová az új szlovák miniszterelnök

Ivan Gasparovic államfő csütörtökön este nevezte ki Radicovát kormányfőnek, miután elfogadta Robert Fico miniszterelnök és kormánya lemondását. Radicová letette az alkotmány által előírt esküt. Az új négypárti koalíciós kormány tagjait pénteken nevezi ki az államfő. Csütörtökön megválasztottál a parlament elnökét is. Richard Sulíkot, a koalíciós Szabadság és Szolidaritás párt elnökét a második körben választották meg; az első fordulóban egyik jelölt sem kapta meg a több mint 50 százalékos többséget.

Újabb gyanúsítottak Pécsett

Újabb gyanúsított letartóztatását kezdeményezi a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodása miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda. A Távirati Iroda információja szerint Frey Tamást, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatóját vették őrizetbe. Az ügynek eddig 23 gyanúsítottja van; a feltételezések szerint az egyetemi dolgozók pénzért jogtalan előnyhöz juttattak három céget.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×