eur:
389.55
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Milliárdok hiányoznak az EU-elnökségi feladatok ellátásához - lapszemle

A Magyar Nemzet arról ír, hogy több milliárd forint hiányzik a magyar uniós elnökségi feladatok ellátásához. A lap birtokába került kormányzati vizsgálati anyag szerint az operatív feladatok áttekintése során egyértelművé vált, hogy az elnökségi rendezvények, a magyarországi kommunikációs, sajtó- és médiafeladatok tervezésében, a szükséges pályázatok, közbeszerzések kiírásában jelentős a csúszás.

A Népszabadság úgy tudja, Mesterházy Attila kapta a legtöbb jelölést az MSZP elnöki posztjára, és várhatóan nem akad kihívója. Az elnökhelyettesi posztra Molnár Csaba kapta a legtöbb ajánlást, a volt kancelláriaminiszter azonban még nem döntötte el, hogy indul-e. Eldöntötte viszont Hiller István, hogy nem indul a választmány elnöki pozícióért, ahogyan Ujhelyi István sem szeretne semmilyen funkciót betölteni, pedig ő majd minden pozícióra kapott jelölést. A lap szerint komoly érdeklődés a választmány elnöki székéért mutatkozik: a jelenlegi vezető Simon Gábor mellett Botka László is esélyes, de elfogadta az erre való jelölést Szanyi Tibor is.

A Magyar Nemzet azt írja, több milliárd forint hiányzik a magyar uniós elnökségi feladatok ellátásához. A lap birtokába került kormányzati vizsgálati anyag szerint az operatív feladatok áttekintése során egyértelművé vált, hogy az elnökségi rendezvények, a magyarországi kommunikációs, sajtó- és médiafeladatok tervezésében, a szükséges pályázatok, közbeszerzések kiírásában jelentős a csúszás. Kiderül az is, hogy a költségvetésből 5,8 milliárd forintos előirányzatra van szükség ahhoz, hogy teljesíteni lehessen a Magyarországra háruló uniós kötelezettségeket.

Az Index.hu arról ír, hogy a kormány a bankok mérlegfőösszegére vetné ki az új bankadót, amelynek alapja az idei évre a tavaly év végi adat lenne. A kormány ragaszkodását ehhez a megoldáshoz az magyarázhatja, hogy lényegében ez lehet az egyetlen megoldás, aminél biztosra vehető: az elvárt összeg befolyik a költségvetésbe. Ez azonban szakértők szerint alkotmányellenesnek bizonyulhat.

A települések többsége örül, hogy a Parlament döntése nyomán az APEH helyett ismét az önkormányzatok szedik be a helyi iparűzési adót - írja a Világgazdaság. Az egyik legfontosabb érvük, hogy nem nagyon bíznak az állami adóhatóságban, és méltányosságot gyakorolhatnak, részletfizetést engedélyeznek. Egyébként sem jelentett volna megtakarítást az APEH bevonása, mert a helyi adóhatóságot mindenképp fenn kellett tartaniuk. A vállalatoknak bizonyos értelemben jó a döntés, mert könnyebb egyeztetni a településekkel, mint a központi szervezettel. Másfelől nehezebbé és bonyolultabbá válik a bevallásuk, hiszen több helyi adóhatósággal kerülhetnek kapcsolatba, amelyek nem mindig felkészültek.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy a kocsi átalakítása nélkül százezer kilométer alatt akár 400 ezer forintot is spórolhat a bioetanolt tankoló autós. Átalakítással 350-370 ezer forint a megtakarítás, ugyanis 30-50 ezer forint között van az átszerelés díja. Most átlagosan 345 forintba kerül a 95-ös benzin, míg egy liter bioetanol 239-245 forint. Már 250 magyarországi kúton tankolható a zöldnek nevezett üzemanyag.

A Pénzcentrum.hu arról ír, a román parlament a múlt héten döntött arról, hogy életbe léphetnek a kormány által tervezett deficitcsökkentő megszorítások. Az intézkedések között van a nyugdíjak 15 százalékos csökkentése is. Fellélegezhetnek azonban a magyar nyugdíjasok. Magyarországon a kormány május 15-i ülésen módosította azt a decemberi kormányrendeletet, amely alapján júliustól három nappal később kapták volna meg a nyugdíjukat az ellátottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×