eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Felemásak a parlagfű elleni védekezés eredményei

Naponta legalább egy bejelentés érkezik a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület zöld számára, illetve internetes oldalára egy-egy fertőzött területről. A civil szervezet ilyenkor értesíti az önkormányzatokat és a hatóságokat, amelyek szükség esetén sajtóbejárásokkal kényszerítene rá a gyommentesítésre. Siker és kudarc váltja egymást ebben a munkában - mondta az InfoRádiónak az egyesület elnöke.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület továbbítja az illetékeseknek a hozzá telefonon, vagy interneten érkezett bejelentéseket - közölte a civil szervezet elnöke.

Juhászné Halász Judit hozzátette: először a bejelentő által megadott koordináták alapján a földhivatal azonosítja, kihez tartozik az allergén gyomnövénnyel fertőzött terület.

Ezután kezdődik a hatósági eljárás, és ha még nem tartottak szemlét az adott telken, akkor az bekerül a szemleútvonalba. Amennyiben belterületről van szó, akkor az önkormányzatok dolga az ellenőrzés - mondta az elnök, aki megjegyezte: közterület-felügyelők és más szervezetek is végezhetnek ilyen felderítést.

Legtöbbször azonban a tisztázatlan jogi helyzet miatt eredménytelenek a hatóságok. És a tulajdonosok gyakran csak akkor nyúlnak a fertőzött területekhez, amikor a mezőgazdasági munkák ezt amúgy is indokolnák. Addigra viszont más elvirágzik a parlagfű. Ezért sokkal erősebb törvényi szabályozásra lenne szükség - fejtette ki Juhászné Halász Judit.

Az elnök arról is tájékoztatott, hogy a jogszabály előírja a közérdekű védekezés lehetőségét, de a kaszálás nem mindenütt jelent megoldást. Szerinte a gyomnövényt már sokkal korábban ki kellene húzni a földből, minthogy az megnőne.

A hatósági ellenőrzés lehetősége általában visszatartja a telektulajdonosokat a szabálytalanságoktól. Juhászné Halász Judit azonban úgy véli, nem szabadna eljutni a szankciókig. A védekezés szükségességének be kellene épülnie az állampolgári szemléletbe - jegyezte meg az egyesület elnöke.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×