eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Schmitt Pált javasolja államfőnek a Fidesz-KDNP frakció számára a miniszterelnök - a nap hírei

Újabb árvízi közmunkaprogramokat készít elő a kormány. Szlovákiában kormányalakítási megbízatást adott Iveta Radicovának a köztársasági elnök. A nap legfontosabb hírei.

Schmitt Pált, az Országgyűlés elnökét javasolja államfőnek a miniszterelnök a Fidesz-KDNP frakció számára - jelentette be a kormányfő szóvivője. Szijjártó Péter azt mondta: Orbán Viktor szerint a jelenlegi házelnök ennek a hivatásnak méltó módon tud megfelelni. A szóvivő közölte: az új házelnök személyéről nem tárgyaltak még. Az MSZP Balogh Andrást jelöli az államfői posztra; a thaiföldi nagykövetet kedden hallgatták meg a kormánypárti képviselőcsoportok. A szocialisták-frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a Fidesz gesztusának viszonzásaként a szocialisták hétfői frakcióülésére meghívják Schmitt Pált, hogy beszámoljon terveiről. Mesterházy Attila hozzátette: nem tartja meglepőnek a döntést, de nem érti, hogy Orbán Viktor miért nem személyesen jelentette be a jelöltet. A Jobbik azt jelezte: Morvai Krisztina, a párt államfőjelöltje támogatását várják a parlamenti frakcióktól, míg az LMP közölte: egyhangúlag támogatná Sólyom László köztársasági elnök újraválasztását, és ehhez - mivel a frakció önállóan nem jelölhet - szintén várják más képviselők támogatását is. Az Országgyűlés jövő kedden dönt az új államfőről. Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök mandátuma augusztus 4-én jár le.

Újabb árvízi közmunkaprogramokat készít elő a kormány - jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor elmondta: a programokban részt vevők elsősorban árvízi védművek, gátak, víz-közművek karbantartási feladatait végeznék el, hogy a május-júniushoz hasonló árvizek megakadályozhatók legyenek. Emlékeztetett arra: a Nemzetgazdasági Minisztérium már június 4-én kiírt egy olyan, egy hónapra szóló, országos jellegű árvízi közmunkaprogramot, amelynek keretében 2300 ember jutott munkához.

Petrétei József volt igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Papp Károly, a Készenléti Rendőrség parancsnokának meghallgatásával kezdi munkáját a 2006-os rendőri túlkapásokat is vizsgáló parlamenti albizottság. Ezt Ékes Ilona, a testület fideszes alelnöke közölte az albizottság ülésének zárt része után. A nyilvános tanácskozáson Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke arról számolt be, hogy megkapták a szükséges dokumentumokat az országos rendőrfőkapitány hivatalvezetőjétől.

Új közszolgálati egyetem létrehozását kezdeményezte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és lehetőség szerint a Corvinus Egyetem közigazgatás tudományi karának összevonásával a Honvédelmi Minisztérium. A tárca vezetőjének kabinetfőnöke elmondta: már dolgoznak a koncepció kialakításán. Szarka Gábor közölte: a tárca egyebek mellett azt várja az összevonástól, hogy átjárhatóvá váljon a terület, vagyis egy leszerelt katona vagy rendőr akár egy átképzés után elhelyezkedhessen máshol is a közszolgálatban.

Több mint 70 kérdést tett fel a 2-es és a 4-es metró vonalaira szánt Alstom metrószerelvények gyártásával kapcsolatban a Fidesz budapesti frakciója. Wintermantel Zsolt és György István, a képviselőcsoport tagjai úgy vélték: az ügyet több visszásság is jellemzi. A képviselők közölték: a Fidesz a többi között azt szeretné megtudni, igaz-e, hogy a BKV több alkalommal is olyan változtatásokat kért, amelyek könnyítették a gyártó dolgát. Példaként említették a kocsik átjáró magasságának 200-ról 180 centiméterre csökkentését. Mint mondták: korábban a Bombardier cég ajánlatát emiatt utasították el.

Felfüggesztik az egészségügyi intézményekre vonatkozó, minimumfeltételeket szabályozó rendelkezést, amely július 1-jén lépett volna hatályba - közölte az egészségügyi helyettes államtitkár. Cserháti Péter elmondta: azért döntöttek így, mert a tárgyi és személyi minimumfeltételeket rögzítő rendelet felkészületlenül érte volna az ágazatot.

Szlovákiában kormányalakítási megbízatást adott Iveta Radicovának Ivan Gasparovic köztársasági elnök. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió alelnöke elfogadta a felkérést, és azt mondta: a másik három jobbközép párttal együtt a polgári felelősség és együttműködés kabinetjét alakítja meg. A tervezett négypárti koalíciónak 79 képviselője van a 150 tagú pozsonyi parlamentben. A szlovák államfő korábban Robert Fico távozó miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással, a választásokon győztes Smer elnöke azonban beismerte: nem sikerült kormányzó többséget létrehoznia.

Menesztette az Afganisztánba vezényelt amerikai haderő parancsnokát az Egyesült Államok elnöke. Barack Obama azután döntött így, hogy Stanley McChrystal egy interjúban sértő megjegyzéseket tett a kormányzat egyes tagjaira. Az amerikai elnök azt is közölte: az új afganisztáni főparancsnok David Petraeus tábornok, az amerikai középső parancsnokság vezetője lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×