eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Megfontolja a kormány, lemondjon-e a tűzijátékról az árvízkárosultak javára

Egy nap alatt hetvenezren csatlakoztak a Facebookon ahhoz a csoporthoz, amelynek tagjai lemondanának az augusztus huszadikai tűzijátékról, és a látványosságra fordítandó százmilliókat az árvízkárosultaknak adnák. A kormányszóvivő azt mondta az InfoRádiónak, hogy a kabinet megfontolja a javaslatot.

"Kár eldurrogtatni több százmilliót a semmiért!" "Amúgy is utálom a tűzijátékot, szóval eddig sem értettem, miért kell rá kidobni ennyi pénzt...." "Ez a pénz, azt hiszem, jócskán segítene a károsultaknak, de még így sem lenne elég. Remélem, sikeres lesz a kezdeményezés." - Vélemények az egyik közösségi oldalról, a Facebookról, ahol egy csoport alakult a következő címmel: "Mondjunk le az augusztus 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!"

"Minden korábbinál fontosabb lemondani százmilliók értelmetlen fellövéséről az égbe 25 percnyi ájuldozásért" - írja a közösség egyik létrehozója.

Egy nap alatt hetvenezren csatlakoztak a kezdeményezéshez, és a csoport tagjainak száma folyamatosan nő. Sokan azt javasolják, hogy ne csak a budapesti, hanem a vidéki városokban tartandó tűzijátékok is maradjanak el idén augusztus huszadikán, és az erre szánt pénzt adják oda az árvízkárosultaknak. Győr önkormányzata egyébként már korábban bejelentette, hogy a városban idén elmarad a szokásos nyári tűzijáték, és az erre félretett pénzből a kisalföldi megyeszékhelyhez közeli Bőnyt, illetve Mezőörsöt támogatják.

A facebookos csoport egyik adminisztrátora, Mernyó Ferenc szerint a budapesti tűzijáték sok érdeklődőt vonz itthonról és külföldről is, jelentős szerepe van az országimázs építésében, tehát az is megoldás lenne, hogy közpénzt nem költenek rá, hanem az üzletileg érintett vállalkozók fizetik ki a számlát. Az akcióhoz társult egy nemzetközi segélykoncert-sorozat ötlete is.

A Facebookon indított mozgalom vezetői levelet írtak Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, az InfoRádió pedig megkereste a kormányszóvivőt. Nagy Anna azt mondta, hogy a kabinet megfontolja az ötletet és már a következő ülésén, tehát jövő héten, szerdán dönt róla.

Tavaly az Absolut Pyro Kft. és az Omega Trading Hungary Kft. által alkotott konzorcium nettó 239 millió forintból valósította meg az augusztus 20-i állami ünnepség programjait. Ennek része volt a tűzijáték mintegy százmillió forintos költsége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×