eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Giró-Szász: A két kis párt sorsa a nagyokétól függ

Giró-Szász András politikai elemző szerint a szocialista párt megújulását prominensei gátolják, a Lehet Más a Politika és a Jobbik sorsa pedig a nagy pártoktól függ. Az LMP vagy eltűnik a süllyesztőben, vagy átveszi az MSZP-től a Fidesztől balra található ellenzék irányítását - foglalta össze véleményét a Századvég Alapítvány igazgatója.

Érzik, hogy meg kellene újulniuk, a vezetőség személyes érdekei azonban rövid távon felülírják ezt az igényt - mondta az MSZP-ről a Századvég Alapítvány igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Giró-Szász András szerint az, hogy a szocialisták bizonyos kérdésekre nem tudnak érdemben reagálni a Parlamentben, abból fakad, hogy képtelenek a frakción belül felosztani a feladatokat, mivel a belső hatalmi rivalizálással vannak elfoglalva.

Ez korábban a kormányzást, most pedig az ellenzéki vezető szerepet öli meg az MSZP-ben - jegyezte meg a politikai elemző, aki szerint a Lehet Más a Politika jövője nagyban függ attól, hogy mi történik a szocialistákkal.

Giró-Szász András szerint az LMP hasonló problémával küzd, mint a jobbik: választania kell, hogy fenntartja-e a politikai elittel szembeni anti-establishment attitűdöt, vagy belehelyezkedik a szakértői politikai erő szerepébe, amivel azonban elveszíti a karakterét adó egyéniséget.

Az LMP vagy eltűnik a süllyesztőben, vagy átveszi az MSZP-től a Fidesztől balra található ellenzék irányítását - foglalta össze véleményét a Századvég Alapítvány igazgatója.

A Jobbikról szólva Giró-Szász András úgy fogalmazott: a párt jelenleg azt sem tudja belőni, hová pozicionálja magát. Az elemző szerint az előző egy hónap parlamenti történéseit figyelve igen kevés olyan kérdés volt, amelynek kapcsán a párt markánsan meg tudta volna különböztetni magát a kormányoldaltól.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×