eur:
389.61
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fellegi: A politikai kinevezetteknek menniük kell! - lapszemle

Fellegi Tamás a Népszabadságnak adott interjúban az ígérte, hogy a 15 százalékos bértömeg csökkentés és az állami vállalatok átszervezése nem jár majd tömeges elbocsátásokkal.

A Népszabadság Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel közöl interjút. Ebben a tárcavezető azt mondta, hogy az állami vállalatok átszervezése, a dolgozók fizetésére fordított évi 322 milliárd forint 15 százalékos csökkentése nem jár tömeges elbocsájtásokkal, a politikai kinevezetteknek azonban biztosan menniük kell. A miniszter a vezetők munkája mellett az előző kormány alatt kötött megállapodások, beruházások átvilágítására is nagy figyelmet fordít. Tervei szerint a következő időszakban a legnagyobb hangsúlyt a vasút fejlesztése kapja, de nem maradhatnak el az infokommunikációs beruházások sem.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy milliárdos, előre nem tervezett kiadásokat róhat a Honvédelmi Minisztériumra a szaktárca előző vezetésének átgondolatlan gazdálkodása. Az átadás-átvételi jegyzőkönyv tanulsága szerint az előző kurzus még a Gripen vadászgépek tavalyi üzemanyag-ellátását is csak átcsoportosításokkal, az idén tudta kifizetni.

Az Index Soros Györgyöt idézi, aki szerint a válságnak még messze nincs vége, nagy kockázata van a kettős recessziónak, mivel a rövid távú rendezéshez szükséges intézkedések éppen ellentétei voltak a hosszú távú rendezéshez szükséges intézkedéseknek. A milliárdos befektető szerint a most kialakult helyzet kísértetiesen emlékeztet a harmincas évekre.

A Napi Gazdaság azt írja, csaknem minden magyarországi bevásárlóközpontban vitában állnak a tulajdonosok és a bérlők. A kereskedők a bérleti díjak időleges csökkentését és a szerződések módosítását szorgalmazzák. A plázatulajdonosok fő érve, hogy a banki hiteleiket törleszteniük kell, ezért nem engedhetnek. A jogvitákban eddig egyetlen jogerős ítélet sem született. A helyzet hamarosan változhat: két pláza érintett bérlői most nem a bérlői jogviszonyra építve kívánják megtámadni a megállapodásokat.

A Világgazdaság arról ír, hogy egyelőre csak a nagyobb költségvetési szigor szükségességében értenek egyet az Európai Unióban. Az eurózóna adósságválságának kezelésében csak a kezdeti, legkönnyebb döntésnek bizonyulhat a mégoly impozáns, 750 milliárd eurós stabilitási alap felállítása. Az EU hosszú távú, szerkezeti és versenyképességi problémáinak megoldásához ennél alighanem sokkal többre lesz szükség, és egyelőre távolról sem biztos, hogy sikerül megtalálniuk a tagállamoknak a közös hangot.

Hazánkban a férfiak átlagosan hét évvel korábban halnak meg, mint a nők. Ezt genetikailag semmi nem indokolja, azonban az életviteli szokásokban rejlő nemi különbségek már igen - írja a penzcentrum.hu. És hogy miért isznak, dohányoznak és esznek általában többet a férfiak, mint a nők? Mert elhitték, hogy ettől férfiasak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×