eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A tiszaroffi tározó megnyitásával enyhült az árvízveszély a Tiszán

Borsodban már minden folyó apad, megszűnt a közvetlen árvízi veszélyhelyzet, a Duna Paksnál tetőzött - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kijelölt miniszteri biztos szóvivője. A tiszaroffi vésztározó megnyitásával 10-15 centiméterrel tudták csökkenteni az áradó Tisza vízszintjét, így várhatóan nem okoz különösebb károkat az árvíz a folyó Szolnok környéki szakaszán - közölte Kóthay László, az újonnan kinevezett árvízvédelmi miniszteri biztos. A fővárosi tűzoltóság megkezdte a szivattyúzást a 2-es villamos Lánchíd alatti alagútjából, amelyet néhány napja öntött el a dunai áradás.

Országosan az árvíz elleni védekezésben mintegy 4.000 fő vesz részt, ebből 3.000-en még mindig Borsod megyében. Aktív védekezési munka folyik Szolnok térségében is, ahol 10 méteres vízszinttel várják a Tisza tetőzését.

Országosan az árvíz miatt kitelepítettek száma 126 településen 4.150-re mérséklődött, Borsodban ez a szám 45 településen 3.350.

A jelenlegi összesítés szerint eddig 8 megye 51 településén összesen 200 épület dőlt össze, a legtöbb egy településen Felsőzsolcán, ahol 93 az összedőlt épületek száma. Borsodban, ahol kilenc településen 140 épület dőlt össze, még mindig 7045 épületet veszélyeztet a víz, ez több mint 24.600 embert érint.

Borsodban a fő feladatot a szivattyúzás és a fertőtlenítés jelenti - csak Felsőzsolcán 100 szivattyú dolgozik - mondta Dobson Tibor.

Enyhül a veszély a Tiszán

A tiszaroffi vésztározó megnyitásával 10-15 centiméterrel tudták csökkenteni az áradó Tisza vízszintjét, így várhatóan nem okoz különösebb károkat az árvíz a folyó Szolnok környéki szakaszán - közölte Kóthay László.

Az újonnan kinevezett árvízvédelmi miniszteri biztos sajtótájékoztatóján azt mondta: enyhült, de nem múlt el a veszély, 2570 kilométeren védekeznek az ár ellen, ebből 382 kilométer hosszon van érvényben rendkívüli készültség, a védvonalakon 6800 ember dolgozik.

A miniszteri biztos közölte: a Vásárhelyi-terv keretében megépített vésztározóval, amelyet először nyitottak meg, kevesebb erővel és anyagi forrással lehet védekezni, az emberek és anyagi javaik is nagyobb biztonságban vannak.

Megkezdték a szivattyúzást a 2-es villamos Lánchíd alatti alagútjából

A tűzoltóság pénteken megkezdte a szivattyúzást a 2-es villamos Lánchíd alatti alagútjából, amelyet néhány napja öntött el a dunai áradás.

Paul Tamás, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg három méter magasan áll a víz a Lánchíd pesti hídfője alatt húzódó villamos síneken.

A tűzoltóság a BKV kérésére több egységgel, összesen öt szivattyúval próbálja a villamosok számára újból járhatóvá tenni az alagutat - fűzte hozzá.

Megszűnik a készültség Nógrád és Pest megye területén

Péntek délután 6 órakor megszünteti az árvízvédelmi készültséget a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a működési területén - közölte Stimm Gábor osztályvezető.

Marad az I. fokú készültség a Kvassay- és Tassi-zsilipen a két zsilip teljes megnyitásáig, valamint a Zagyva folyón a szentlőrinckátai gátőrjárásban.

Az igazgatóság továbbra is fenntartja a készültséget a belvízi védekezésnél. Az elöntött területek csökkentése érdekében valamennyi szivattyútelep üzemel és vízkormányzást végeznek: a vizet a legkedvezőbb állapot elérése érdekében a helyzetnek legjobban megfelelő irányba vezetik ki.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×