eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Varga Mihály: Az intézkedések 1,5 százalékkal javíthatják az államháztartás helyzetét

Július közepén vagy a hónap a második felében kezdődhet meg a kormány második akciótervének előkészítése, ha a parlament a következő hetekben elfogadja a miniszterelnök által kedden bejelentett 29 pontos csomag elemeit. Erről a Miniszterelnökség vezetője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Varga Mihály azt is elmondta, hogy a gazdaság állapotát felmérő bizottság megállapításai segítségére voltak a miniszterelnöknek a 29 pontos akcióterv elkészítésében.

Az Orbán Viktor által most bejelentett 29 pontos akcióterv egy része a magyar gazdaság állapotát feltáró bizottság megállapításain alapul - jelentette ki a Miniszterelnökség államtitkára.

Varga Mihály elmondta: a munkára márciusban kérte fel a Fidesz elnöke, és akkor ennek határideje 2010. augusztus 31-e volt. Azonban miután a párt megnyerte az országgyűlési választást, kissé változott a menetrend.

Az államtitkár közölte: a most elkészült harminc oldalas részjelentés egy része az államháztartás hiányával foglalkozik, és azzal, hogy miért maradtunk le a környező országokhoz képest.

A politikus hangsúlyozta: a bizottság munkájának három fő iránya a gazdasági állapotértékelés, az államháztartás helyzetének elemzése és az előző kabinet által eltitkolt, de az egyensúly szempontjából fontos tételek felderítése.

A Miniszterelnökség vezetője emlékeztetett arra, hogy több minisztériumban még nem fejeződött be az átadás-átvétel folyamata.

Hozzátette: az országban egyetértés alakult ki a gazdaság állapotáról. Mindenki látja például, hogy az adórendszer rossz, mert túl bürokratikus.  Az előző kormány emellett az elmúlt nyolc évben nagyobb adósságot halmozott fel, mint a Kádár-rendszer teljes működése alatt, miközben a gazdaság alig növekedett - jegyezte meg.

Azt is megállapította a bizottság - folytatta Varga Mihály -, hogy a költségvetés adóbevételei felültervezettek, mert ilyen visszaesésnél nem várható, hogy a vállalkozásokhoz kapcsolódó adókból komolyabb összegek folynának be az államkasszába, és nem hozott elegendő bevételt a regisztrációs adó és az eva sem.

Kiderült az is, hogy több állami cégnek jelentős adósságállománya van. A MÁV 290 milliárddal, a BKV körülbelül 80 milliárddal, a Malév 60 milliárddal tartozik.

Ezeket az adósságokat az államnak kell rendeznie - figyelmeztetett Varga Mihály.  Ráadásul - fűzte hozzá - még kiderülhetnek váratlan kifizetendő tételek.

Az államtitkár kijelentette, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a 3,8 százalékos hiánycélt tartani tudja, vagy legalábbis minél közelebb maradjon hozzá.

Varga Mihály hangsúlyozta, azzal számolnak, hogy az akcióterv, ha a parlament elfogadja az intézkedéseit, 1-1,5 ponttal javítják az államháztartás helyzetét. Ezután, július elején megkezdik a második intézkedéscsomag előkészítését.

Az államtitkár közölte: a további lépések is a munkahelyteremtést, a rend megszilárdítását, az egészségügy talpra állítását és a családok megerősítését szolgálják majd.

Úgy fogalmazott: az elmúlt egy hónapban a Fidesz-KDNP, majd a hivatalba lépett kormány jóval több fontos döntést hozott, mint az előző kabinet az elmúlt években összesen.

Megerősítette, hogy a demográfiai helyzet javítása érdekében a gyermeket nevelő családok jövedelmének egy része adómentes lesz.

A Miniszterelnökség vezetője hangsúlyozta: az adócsökkentés és - egyszerűsítés, valamint az egykulcsos, illetve a családi adózás fokozatos bevezetése a gazdaság élénkítését, a munkahelyteremtést és a gyermekvállalást támogatja, emellett a fekete gazdaság visszaszorítását is szolgálja.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×