eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Parragh László: Ez egy tartható és kiteljesíthető, éppen ezért hiteles program

50-80 milliárd forintot spórolhat meg a kis- és középvállalkozások számára a nyereség utáni fizetendő társasági adó csökkentése - mondta az InfoRádiónak Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint néhány ezer céget érinthet a változtatás. Hozzátette, az új kormány gazdasági csomagja tartható és kiteljesíthető.

Orbán Viktor az új kormány gazdasági intézkedéseiről beszélve kedden a parlamentben bejelentette: a kis- és középvállalkozások társasági adóját idén szeptember 1-jétől 19-ről 10 százalékra csökkentik az évi 500 millió forintos nyereséghatárig.

50-80 milliárd forintot spórolhat meg a kis- és középvállalkozások számára a nyereségadó csökkentése - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki hozzátette: ez néhány ezer, elsősorban közepes vállalkozásokat érint majd, amelyek elsősorban hazai tulajdonúak és a magyar piacra termelnek.

Parragh László hangsúlyozta: az új kormánycsomagtól azt várták, hogy megtartsa az egyensúlyi követelményeket, és ne szerepeljen benne alaptalan ígérgetés.

Ez egy tartható és kiteljesíthető program, ezért lehet hiteles - emelte ki az elnök, aki szerint, ha olyan ígéretek is lennének benne, amelyeknek nem látszik a fedezetük, akkor az a kárára lenne. Bár szükségszerű lenne az élőmunka terhének csökkentése, ehhez még nagyobb megszorítások kellenének a közszférában, és nagyobb kiadáscsökkentést kellene végrehajtani más területeken - tette hozzá.

A gazdaság mélyszövete

A korábbi kormányok a mély rendszerváltozásokat kampányszerűen akarták megoldani, de ez szükségszerűen nem ment, mert a hozzáállásban is változtatni kell - mondta Parragh László, aki úgy véli, ha a kormány fel tudja vállalni, hogy határidőre fizet a vállalkozásoknak és az uniós pénzek kifizetését is felgyorsítja, akkor érzékelhető változás lesz, de ez tartóssá csak akkor válhat, ha a gazdaság mélyszövete átalakul.

A KSH adatai szerint a GDP közel egy százalékkal nőtt. Az elnök szerint mindenképpen számolni lehet a további növekedéssel, de ehhez bővíteni kell a belső fogyasztást, hogy meglegyen a motorja a gazdaságnak.

Ha mindez sikerül, akkor ez az egy százalék körüli gazdasági növekedés egész évre kivetítve is érvényes lesz, később pedig 2-3 százalékos növekedéssel is számolhatunk - hangsúlyozta Parragh László.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×