eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megnyitották a tiszaroffi árapasztó tározót

Várhatóan tíz méter alatt marad a Tisza tetőzési szintje a tiszaroffi vésztározó igénybevételének köszönhetően - mondta Kóthay László árvízvédelmi miniszteri biztos a létesítmény csütörtök délutáni megnyitását követően újságíróknak a helyszínen.

Kóthay László közölte: a szakmai szervezetek javaslatára, a kormányzati koordinációs bizottság döntése alapján nyitották meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaroff közelében lévő árapasztó tározót. A létesítmény a tervek szerint mintegy 85-90 millió köbméternyi vízzel töltődik fel a napokban. Ez Tiszaroff és Kisköre között körülbelül 10 centiméterrel, a megnyitás helyén 16 centiméterrel, míg Szolnok térségében 10-12 centiméterrel csökkenti a folyón levonuló árhullám tetőzési szintjét, mely így a megyeszékhely vízmércéjén várhatóan 990 centiméter körül alakul.

Szolnoknál 10 centiméteres árapasztó hatást eredményez egy korábban megkezdett munka is - jelezte a miniszteri biztos. Utalt arra: ennek során Rákóczifalva és Rákócziújfalu között a bivalytói öblözet kiszélesítésével funkcióját vesztett régi gátnak a víz útjába eső 600 méterét a lefolyás megkönnyítése érdekében elbontják a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig) szakemberei.

Kóthay László a tiszaroffi tározó megnyitásával kapcsolatban hozott váratlan döntésről szólva hangsúlyozta: az árhullám számítógépes modellezésével kapott adatok mostanra tették egyértelművé a létesítmény igénybevételének szükségességét. Másrészt az időzítésnek a maximális árapasztó hatás elérése szempontjából is jelentős szerepe van - tette hozzá.

"Köszönet illeti a helybelieket és az érintett földtulajdonosokat megértésükért és eddig tanúsított segítőkészségükért" - mondta a miniszteri biztos, aki ígéretet tett arra: a gazdákat a víz levonultával kártalanítják.

A tározó elárasztásának megindításával egy időben a Köti-kövízig Fegyvernek és Tiszafüred között, mintegy 140 kilométeres fővédvonal-szakaszon rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendelt el - tudatta a vízügyi igazgatóság vezetője a helyszínen az MTI-vel.

Lovas Attila kiemelte: a mostani intézkedés hatásait figyelembe véve a folyón Fegyvernek felett az eddigi második, míg az alatt, így Szolnoknál is a harmadik legnagyobb árhullám lesz a mostani. A vízállás Tiszaroff térségében már most számottevően meghaladja a mértékadó árvízszintet és helyenként elérte a védvonalak koronáját. Ilyenkor pedig akár néhány centiméteres emelkedés is veszélyeztethetné a térségben élők biztonságát. Ezért volt indokolt a tiszaroffi tározó megnyitása - magyarázta a szakember.

Az összesen több mint 23 kilométernyi töltéssel körülvett, 7,6 milliárd forintból épült létesítményt nem egészen egy éve, 2009 júliusában adták át. Mérete megközelíti a Velencei-tavat és csaknem 100 millió köbméter víz befogadására alkalmas. A tározó része a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztési programjának, melynek keretében először alkalmaztak ilyen típusú létesítményt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×