eur:
390.97
usd:
366.79
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kedvezményes nyereségadó, korlátozás nélkül - körvonalazódnak az új szabályok

Hazánkban a nyereséges kis- és középvállalkozások teljes köre 10 százalékos kulccsal adózik majd. A kedvezményes kulcs igénybevételét korlátozó feltételek megszűnnek - mondta el a kormányszóvivői tájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára. Hozzátette: A kormány eltörölné a szuperbruttót, mivel azt a rendszer felesleges bonyolításának tartja.

A kedvezményes 10 százalékos kulcs alapja az adózás előtti nyereség lesz, 500 millió forintig. Az intézkedés költségvetési hatása 70 milliárd forint, de ezzel együtt is tartható a hiánycél - tájékoztatott Kármán András.

Hangsúlyozta azt is, hogy az új szja-rendszer kialakításánál fontos szempont, hogy azzal mindenki jól járjon, senki nettó jövedelme ne csökkenjen, és jelentősen bővüljön az adózok köre. Az új rendszer jövő évtől lesz hatályos, a részleteket még egyeztetik. Az ekhóval és evával eddig nem foglalkozott a kormány - tette hozzá.

Kármán András a minimálbérről úgy nyilatkozott: lesz emelés, mint minden évben, a cél, hogy senki nettó keresete ne csökkenjen.  Az új adórendszert két év alatt vezetik be, így a hatások is hosszabb távon jelentkeznek. Járulékcsökkentésre egyelőre nincs lehetőség - közölte az államtitkár.

A kormány olyan bankadót akar bevezetni, amely nem veszélyezteti a szektor stabilitását és minimalizálja a banki hitelezés visszaesésének kockázatát - jelezte Kármán András.

Felsorolta azt a tíz adónemet, amelyek az egyszerűsítés jegyében már ebben az évben megszünnek. Ezek közé tartozik a bérfőzési szeszadó, a tv-készülékek üzemben tartási díja, az épület utáni idegenforgalmi adó, a vállalkozók kommunális adója, az öröklési illeték egyenes ági öröklés esetén, a nagyteljesítményű személygépkocsik, vízi járművek, légi járművek adója, a vízgazdálkodási termelői érdekeltségi hozzájárulás, az ajándékozási illeték egyenes ági rokonság esetén.

Ezeknél az adóknál a beszedéssel járó adminisztrációs költség nagyobb, mint maga az adóbevétel - hangsúlyozta az államtitkár.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×