eur:
390.59
usd:
366.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Itt a nyár - péntektől hőségriasztás

Második fokozatú hőségriasztást rendelt el péntektől Falus Ferenc országos tiszti főorvos, mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a napi átlaghőmérséklet meghaladja a majd 25 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a napi középhőmérséklet csütörtökön még legfeljebb csak néhány helyen éri el a 25 fokot. Pénteken és szombaton azonban országszerte 25 és 27 fok között várható az átlaghőmérséklet. Vasárnap az ország déli, délkeleti részén még 25, 26 fok körül, az északi és a nyugati megyékben azonban már 25 fok alatt valószínű a napi középhőmérséklet.

Tekintettel arra, hogy a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 fokot, ezért Falus Ferenc országos tiszti főorvos 2. fokozatú hőségriasztást rendel el péntektől - olvasható az ÁNTSZ honlapján.

A szakemberek azt javasolják, hogy a déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk. Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel.

Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyeljünk oda. A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot.

A szokatlanul hűvös és esős május után a hirtelen beköszöntő, rendkívüli meleg nagyon megviseli szervezetünket, amihez hozzájárul az árvizes területeken a védekezők fáradtsága, kimerültsége. Ezért az ÁNTSZ azt kéri, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat.

Az országos tiszti főorvos felhívja az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét is, hogy az egészségünket érintő megelőző intézkedéseket tegyék meg. Így többek között az esti órákban, ahol szükséges, locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

Fokozatok

A hőségriasztásnak, amelyet az ÁNTSZ hirdet ki, három fokozata van. Az egyes fokozatú csupán a mentőknek szóló belső információ, hogy fel tudjanak készülni a megnövekedett betegforgalomra.

Kettes fokozatú riadót akkor rendelnek el, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint legalább három napon át átlagosan 25 Celsius-fok fölötti hőmérséklet várható. Ilyenkor a napi maximum hőmérséklet 32-35 Celsius-fok körül alakul.

Hármas fokozatú hőségriadó életbe lépéséhez a napi átlaghőmérsékletnek 27 Celsius-fok fölé kellene emelkednie három egymást követő napon keresztül, ez naponta 39-40 fokos maximum hőmérsékletet jelentene.

Az előrejelzést egy pestlőrinci mérőállomás adatai alapján készítik a meteorológusok, a jósolt hőmérséklethez képest azonban Budapest belvárosában a hősziget-hatás következtében 2-4 Celsius-fokkal melegebb van. Olyasmire egyelőre még nem volt példa, hogy az ország különböző területein más-más fokozatú hőségriasztás lépett volna érvénybe, de a klímaváltozás miatt elképzelhető, hogy ilyen helyzet is kialakul.

A katasztrófavédelmi törvény végrehajtási utasítása már lehetőséget ad arra, hogy egy-egy régióban az illetékes tiszti főorvos kezdeményezze a védelmi bizottságnál a rendkívüli hőségriadó elrendelését.

Nemcsak a melegre, hanem a nap erejére is figyelni kell! Az Országos Meteorológiai Szolgálat nagyon erős, 7,5-es UV sugárzásra figyelmeztet. Ilyen mértékű sugárzásnál már 15 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, ezért ajánlott napközben, 11 és 15 óra között kerülni a napozást.

Az Országos Mentőszolgálat a nagy meleg miatt több hívásra számít. Győrfi Pál, a szervezet szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a hőségriasztás elrendelése miatt meghosszabbítják a dolgozók pihenőidejét és engedélyezik a rövidnadrág viselését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×