eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ismertették az adózást érintő terveket

Az adózást érintő terveket ismertették a kormányszóvivői tájékoztatón. A Tisza vártnál gyorsabb áradása miatt megnyitották a tiszaroffi víztározót. Másodfokú hőségriasztást rendelt el holnaptól az országos tiszti főorvos.

Nem a közszférára, hanem a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságokra, illetve azok vezető tisztségviselőire vonatkozik a kormány gazdasági akciótervében bejelentett 15 százalékos bértömeg-csökkentés. Nagy Anna kormányszóvivő megismételte: az állami vállalatok igazgatóságainak számát és létszámát is csökkentik. A Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány eltörölné a szuperbruttót az új adórendszerből. Kármán András azt mondta: lesz minimálbér-emelés, és célként fogalmazta meg, hogy senki nettó keresete ne csökkenjen. Hozzátette: járulékcsökkentésre egyelőre nincs lehetőség.

Július közepén vagy a hónap a második felében kezdődhet meg a kormány második akciótervének előkészítése, ha a parlament a következő hetekben elfogadja a miniszterelnök által kedden bejelentett 29 pontos csomag elemeit. Erről a Miniszterelnökség vezetője beszélt az Inforádió Aréna című műsorában. Varga Mihály hangsúlyozta: a további lépések is a munkahelyteremtést, a rend megszilárdítását, az egészségügy talpra állítását és a családok megerősítését szolgálják majd. Az államtitkár hozzátette: a kormány azzal számol, hogy az akcióterv egy-másfél százalékponttal javítja az államháztartás egyenlegét. Varga Mihály megerősítette: céljuk az idei 3,8 százalékos, GDP-arányos hiánycél tartása.

Két héten belül megszülethet a megállapodás a tervezett banki adóról. Ezt azután közölte a Magyar Bankszövetség elnöke, hogy egyeztetett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel. Erdei Tamás részleteket nem árult el a megbeszélésről. Közben a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya megerősítette, hogy szakértői is részt vettek az egyeztetésen.

Esztergomban Orbán Viktor miniszterelnök és Szuzuki Oszamu, a Suzuki Motor Corporation elnök vezérigazgatója jelenlétében mutatták be a Suzuki Swift új modelljét. A járművet Magyarországon kezdik gyártani. Szuzuki Oszamu elnök-vezérigazgató azt mondta: cégük 19 éve van jelen Magyarországon, ezalatt 1,8 millió gépkocsit gyártottak. Orbán Viktor miniszterelnök a bemutatón hangsúlyozta: az új modell gyártása új munkahelyek megteremtését is jelenti.

Megnyitották a tiszaroffi víztározót, mert a jelzettnél korábban várható a Tisza tetőzése Szolnoknál - jelentette be a kormányszóvivő. Nagy Anna emlékeztetett arra: a kabinet korábban jóváhagyta a tározó igénybevételéhez szükséges előkészítő munkálatok elvégzését. A szakemberek szerint minden idők második legnagyobb árhulláma vonul le a Közép-Tiszán. A szóvivő hangsúlyozta: bár megkezdődött a folyókon az apadás, a Hernád, a Zagyva és a Bódva mentén továbbra is rendkívüli a készültség.

A gazdálkodói hitelek átütemezését és vis maior helyzet kihirdetését javasolja az ár- és belvízhelyzet miatt a Magyar Agrárkamara. A szervezet közleményében azt kéri a kormánytól, hogy kezdjen tárgyalásokat a bankokkal a támogatott közraktározásról, és a mezőgazdasági Kárenyhítési Alapot a banki extraadó terhére töltse fel 20 milliárd forintra.

Másodfokú hőségriasztást rendelt el holnaptól az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc az InfoRádióban elmondta: a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 25 Celsius-fokot. Hangsúlyozta: aki teheti, a déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, és mindenki fokozottan ügyeljen a folyadékpótlásra. A főváros a közterületek és a villamossínek locsolásával, illetve a légkondicionált közintézmények listájának közzétételével készül a rendkívüli hőségre.

Lisztéria baktériummal szennyezett, az Aldi magyarországi üzleteiben kapható egyik Szeletelt Turista felvágott - közölte a gyártó, ZIMBO Perbál Kft. A cég visszahívta a terméket a boltokból, és felhívja a vásárlók figyelmét, hogy amennyiben vettek a turista felvágottból, azt a vásárlás helyére vigyék vissza.

Klimt, Botero, Lucien Hervé és Cézanne alkotásaival is találkozhatnak a budapesti Szépművészeti Múzeum időszaki kiállításainak látogatói a következő 2 évben; erről az intézmény főigazgatója beszélt egy sajtófórumon. Baán László hangsúlyozta: Moszkvában hétfőn nyílt meg a Szépművészeti Múzeum mintegy 60 festményt felvonultató, Raffaellótól Goyáig című tárlata a Puskin Múzeumban, és már most sorok állnak, hogy megtekinthessék a Budapestről érkezett műkincseket.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×