eur:
391.05
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Indokolatlan volt a világjárvány kihirdetése - lapszemle

Máig ismeretlen bizottság javaslatára nyilvánította tavaly világjárványnak az új típusú influenza terjedését a WHO - írja a Népszabadság angol jelentésre hivatkozva.

Egy évvel ezelőtt minősítette világjárványnak a WHO az AH1N1 vírus terjedését. A Népszabadság az egyik legtekintélyesebb brit orvosi lap, a British Medical Journal és a londoni The Bureau of Investigative Journalism (a tényfeltáró újságírás hivatala) közös riportja azt állítja: az új vírushoz kapcsolódó világjárvány kihirdetése az azóta begyűjtött tapasztalatok fényében indokolatlan volt. Az írásból kiderül: a döntést egy máig ismeretlen bizottság készítette elő, és a folyamat mindvégig átláthatatlan volt, amit a lobbisták ki is használtak.

Nem forgalmazható a Diagon Kft. H1N1 vírustesztje - a Magyar Nemzet szerint így döntött az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal. Az eszközről ugyan hónapok óta tudják az egészségügyi szervezetek és hatóságok, hogy alkalmatlan az újinfluenza-vírus kiszűrésére, a döntés azonban eddig váratott magára.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány átvizsgálását lezárták, 4,5 milliárd forinttal több a tartozásuk a bankok felé - közli az Index. Az is kiszivárgott, hogy Vincze László tanácsadói munkájáért havonta 2,5 millió forintos fizetést kapott külsős szerződéssel.

A Napi Gazdaság írásából kiderül: a hirtelen jött meleg miatt az utóbbi napokban megugrott a légkondicionáló berendezések forgalma. Idén az ágazatot az árcsökkenés jellemzi, kevesebbe kerülnek a termékek és a szerelés is olcsóbb.

A Világgazdaság összeállítása szerint a Világbank azt jósolja, hogy térségünk feltörekvő gazdaságaiban 2012-ig biztosan nem tér vissza a válság előtti évek növekedési lendülete. Hiába lesznek ugyanis a fejlődő országok a globális fellendülés motorjai, régiónk alaposan megsínyli az európai adósságválságot. Itt ráadásul az eurózóna adóssághelyzetének alakulásától függetlenül sem zárható ki egy újabb pénzügyi válság, mert a hitelbedőlések növekedése, a lassú fellendülés és a rövid lejáratú adósságok magas szintje veszélyt jelenthet a bankszektor fizetőképességére.

Kilenc évtized után visszaadná a gyümölcspárlat készítésének jogát az embereknek a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A bejelentés váratlanul érte és meglepte a pálinkaágazatot - olvasható a Pénzcentrum oldalán. Az érintettek remélik, az új szabályok a régi rendszerhez igazodnak majd, különben odaveszhet a magyar pálinka nehezen felépített hírneve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×