eur:
390.86
usd:
366.84
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A tiszai árhullám Szolnok felé tart, a dunai ár elérte Paksot

A Tisza Tiszapalkonyánál tetőzött, az ár Szolnok felé tart, ahol tíz méter körüli szinten, hétfőre vagy keddre várják a tetőzést - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Országos Műszaki Irányító Törzs.

A közlemény szerint minden idők második legnagyobb árhulláma vonul le a Közép-Tiszán. Szolnoknál a várható, ezer centiméter körüli tetőzés mintegy negyven centiméterrel marad csak el a valaha mért legnagyobb vízszinttől.

A folyó Tiszapalkonyánál tetőzött, és már Kiskörén, valamint Tiszaroff térségében árad "meredeken".

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a lassú apadás miatt fellélegezhetnek a védekezők, ám a Sajó, a Hernád és a Bódva térségében elrendelt rendkívüli készültség még életben van. Felsőzsolcán már nyolcvan ház dőlt össze - mondta az InfoRádiónak az önkormányzat sajtóreferense.

Csütörtökön a folyók közül már csak a Duna és a Tisza árad, továbbá a Lónyay főcsatorna tetőzik, a többi folyó már apad.

A Duna Budapesten és felette gyorsan apad, már csak Esztergom térségében van másodfokú készültség. A fővárosban ma reggel 748 centiméter volt a vízállás, ez csaknem 80 centiméterrel alacsonyabb, mint a hét elején mért tetőzés idején.

A rakpartról várhatóan péntek délután vonul le az árhullám.

A dunai árhullám tetőzése jelenleg Paks térségében jár, a Baja környéki védvonalakon már elrendelték a harmadfokú készültséget.

A belvízzel elöntött területek nagysága a kedvező időjárás és a védekezés hatására némileg csökkent, jelenleg 204 ezer hektár, annak több mint a fele, 104 ezer hektár vetés- és szántóterület.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×