eur:
389.22
usd:
363.79
bux:
68148.29
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A tényfeltáró bizottság felkeresi ügynökmúltja miatt az evangélikus rektort

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) tényfeltáró bizottsága a közeljövőben felkeresi Szabó Lajost, az Evangélikus Hittudományi Egyetem kinevezett rektorát, aki korabeli dokumentumok tanúsága szerint együttműködött a Kádár-rendszer állambiztonsági szolgálatával - közölte az egyház.

Mint a hírlevélben olvasható, Szabó Lajos február 24-én történt rektori jelöléséről a tényfeltáró bizottságot nem értesítették, így a munkacsoport nem tudta megvizsgálni a jelölt esetleges állambiztonsági érintettségét.

Több mint két hónappal a rektorjelölés után, május 12-én jutott a bizottság tudomására, hogy előző nap az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából előkerült Szabó Lajos 6-os kartonja. Az irat szerint Szabó Lajos az állambiztonsági szervek nyilvántartásában mint hálózati személy - titkos megbízott - szerepel. Az új információról a bizottság még aznap tájékoztatta az egyház országos elnökségét.

Szabó Lajos egykori állambiztonsági kapcsolatát a Háló című kiadványsorozat - amely a tervek szerint nyolc-kilenc könyvből áll majd - ismerteti a jövőben. Eddig a sorozat "nulladik" kötete jelent meg, amely felvázolja az 1945 és 1990 közötti korszak kutatásának sajátosságait, és vizsgálja azt is, hogy a tényfeltárás mennyire befolyásolja egy-egy egyházközség jelenlegi közösségi életét.

Szabó Lajos május közepén közleményben ismerte el, hogy ügynökként tevékenykedett a Kádár-rendszerben.

A kinevezett rektor az evangelikus.hu honlapon olvasható írásában kitért arra, hogy 1984-től kapcsolatban állt a Belügyminisztérium titkosszolgálatával. Megjegyezte azt is, hogy rektori kinevezésének ez év május 18-i átvétele után az egyház kereste meg múltbéli tevékenységét illetően, erre reagálva írta közleményét.

Szabó Lajos 1984-ben hozott döntéséről azt írta: "sajnos úgy láttam, hogy a Lutheránus Világszövetség budapesti nagygyűlésének zökkenőmentes lebonyolítását, valamint a gyenesi ifjúsági konferenciák folyamatos és zavartalan megrendezését az akkori körülmények között minden eszközzel biztosítani kell, mivel ez a két rendezvény kiemelkedő jelentőséggel bír egyházunk életét és jövőjét illetően".

A rektor azt hangsúlyozta, hogy tudomása szerint ügynöki tevékenységével "sem személyeknek, sem egyházának" nem okozott kárt. "Ha akaratom ellenére ez mégis megtörtént, akkor azoktól, akiket megbántottam, valamint mindazoktól, akik számára ez a bejelentés csalódást és fájdalmat okoz, bocsánatot kérek" - tette hozzá.

Az akkori Oktatási és Kulturális Minisztériumban május 18-án adták át azt az okiratot, amely szerint Sólyom László köztársasági elnök Szabó Lajos egyetemi tanárt az augusztus 1-jétől 2014. július 31-ig terjedő időtartamra az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektori feladatainak ellátásával bízza meg.

Az MEE Országos Presbitériuma május 28-án kérte ügynökmúltja ismertetését Szabó Lajostól. Az evangelikus.hu-n közzétett dokumentumban a testület kifejezte azt a kívánságát, hogy Szabó Lajos tájékoztassa a Kádár-rendszer belügyi szerveivel való kapcsolattartásáról az egyház öttagú tényfeltáró bizottságát.

A presbitérium egyúttal azt is kifejezésre juttatta, hogy Szabó Lajos további szakmai pályafutására vonatkozó döntését az érintett lelkiismeretére bízza.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×