eur:
390.19
usd:
365.67
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Elégedetlen a honvédség hadrafoghatóságának színvonalával a miniszterelnök

Megtéríti az önkormányzatok, valamint az állami szervezetek árvízi védekezésre fordított költségeit a kormány. Elégedetlen a honvédség hadrafoghatóságának színvonalával a miniszterelnök. Az MSZP szerint a kormány a kispénzűekkel fizetteti meg a gazdagok kedvezményeit.

Megtéríti az önkormányzatok, valamint az állami szervezetek árvízi védekezésre fordított költségeit a kormány - mondta a védekezés koordinálásával megbízott miniszteri biztos. Bakondi György a kormányszóvivői tájékoztatón hozzátette: a károsult magánszemélyek is számíthatnak segítségre. A miniszteri biztos szerint most az a legfontosabb feladat, hogy biztosítsák a lakhatást azoknak a családoknak, amelyeknek az otthona megsemmisült az árvízben. Az árhullám most a Duna és a Tisza középső szakaszán tetőzik; a Tiszánál az eddigi harmadik legmagasabb vízszintre számítanak szakemberek. A fővárosnál a Duna apad, a római parti lakók visszatérhettek a hullámtérben lévő otthonaikba.

Elégedetlen a honvédség hadrafoghatóságának színvonalával a miniszterelnök. Orbán Viktor a Parlament kupolacsarnokában, az éves értékelő és feladatszabó állománygyűlésen azt mondta: a mostani színvonal az alkotmányt, illetve a NATO-t megalapozó washingtoni szerződést is sérti. A kormányfő a rend helyreállítását nevezte a legfontosabb közügynek Magyarországon. Hangsúlyozta: rendet és biztonságot csak egy erős ország képes biztosítani polgárai számára, egy erős ország pedig nem képzelhető el hatékony, tekintélyes honvédség nélkül.

Az MSZP szerint a kormány a kispénzűekkel fizetteti meg a gazdagok kedvezményeit. A párt vezetője az országos elnökség ülése után azt mondta: a kabinet gazdasági akcióterve növeli a társadalmi különbségeket. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: több intézkedés - köztük a minimálbér megadóztatása és az adójóváírás eltörlése - havi 10-14 ezer forintot vesz el a dolgozók kétharmadától, miközben az 1 millió forint felett keresők - szerinte - havonta 140 ezer forinttal vihetnek többet haza. Hozzátette: az MSZP támogatja ugyanakkor a kilakoltatási moratóriumot, az energiaárképzés átalakítását és a banki adó bevezetését.

Június 29-ére írta ki a köztársaságielnök-választást az Országgyűlés elnöke. Schmitt Pál a házbizottság ülése után bejelentette: a pártok megállapodtak abban, hogy az államfőjelöléseket június 25-én 12 óráig kell leadnia a frakcióknak. Emlékeztetett arra, hogy a szabályok szerint az érvényes jelöléshez legalább 50 képviselő írásbeli ajánlása szükséges. Sólyom László köztársasági elnök ötéves mandátuma augusztus 5-én jár le.

Lemondott a Központi Statisztikai Hivatal elnöke - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Belyó Pál 2009 novemberében került a KSH élére, kinevezése hat évre szólt. A közgazdász, statisztikus szakember 1998-tól az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója volt. A Központi Statisztikai Hivatal elnökét a miniszterelnök nevezi ki.

Kartellezés miatt 7 milliárd 178 millió forint bírságot szabott ki négy vasútépítő cégre a Gazdasági Versenyhivatal. Szántó Tibor, a GVH Versenytanácsának tagja az InfoRádióban elmondta: a cégek a magyarországi vasútvonalak, vasúti vonalszakaszok felújítására, átépítésére, rekonstrukciójára kiírt közbeszerzési eljárásokkal összefüggésben felosztották maguk között a piacot, és egyes esetekben a győztes személyét is meghatározták.

112 millió eurós, vagyis több mint 30 milliárd forintos bányajáradékot kell visszakövetelnie a magyar államnak a MOL-tól. Erre az Európai Bizottság utasította Budapestet. A portfolio.hu azt írta: a brüsszeli testület 2009. januárban kezdte vizsgálni azokat a központi intézkedéseket, amelyek a MOL-t előnyös helyzetbe hozták. Az állam és az olajipari vállalat között 2005-ben létrejött megállapodás 2020-ig rögzítette a fizetendő bányajáradék szintjét, emiatt a 2008-as emelés után a MOL kevesebbet fizetett versenytársainál. A MOL a távirati irodával azt közölte, hogy még nem kapták meg a határozatot, ezért nem nyilatkoznak az ügyről.

Nyilatkozatot fogadott el a szlovák kormány a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmából. A dokumentumban úgy fogalmaznak: Pozsony határozottan visszautasítja a magyar kabinet és a parlament revizionista törekvéseit, mert azok megkérdőjelezik a 20. század történelmét. A szlovák kormány a dokumentummal a magyar parlament döntésére reagált, amellyel június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a magyar nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának javaslatára Tőkés László erdélyi képviselőt jelöli az Európai Parlament alelnöki tisztségére a néppárti frakció. A poszt azután üresedett meg, hogy Schmitt Pált a magyar Országgyűlés elnökévé választották. Az Európai Parlament alelnöki posztjáról a jövő héten szavaznak Strasbourgban.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×