eur:
390.97
usd:
366.86
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az IMF üdvözli, hogy a magyar kormány tartani akarja a hiánycélt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán üdvözölte, hogy a magyar kormány vállalja a 3,8 százalékos államháztartási hiánycél teljesítését.

"Üdvözöljük, hogy a magyar kormány szükség esetén korrekciós intézkedéseket szándékozik végrehajtani a (hiány)cél elérése, valamint annak érdekében, hogy a magyar gazdaság fenntartható pályán maradjon" - tudatta közleményében a Magyarországért felelős új misszióvezető, Christoph Rosenberg, aki hétfőtől szerdáig nem hivatalos tárgyalásokat folytatott Budapesten.

A szakértő az egyeztetések után közölte: a szóban forgó intézkedésekről és egyéb lépésekről az IMF hivatalosan a készenléti hitelprogram következő felülvizsgálati fordulójában, július elején fog tárgyalni.

Rosenberg megállapította: az Európai Bizottságtól érkezett szakértőkkel közösen "hasznos tárgyalásokat" folytatott a magyar fővárosban a kormány 2010. évi és későbbi terveiről.

Az IMF a látogatás előtt annyit közölt, hogy együtt kíván működni az új magyar kormánnyal, és Rosenberg útjának célja a nem hivatalos kapcsolatfelvétel a kabinettel.

A washingtoni székhelyű pénzintézet felidézte, hogy 2008 októberében hagyták jóvá Magyarország számára a 12 milliárd eurós készenléti hitelkeretet egy 20 milliárd eurós nemzetközi segélycsomag keretében (az EU 6,5 milliárd euró segélyről döntött).

A 17 hónapos hitelszerződést kiterjesztették 2010 októberéig; az ország eddig több részletben 8,27 milliárd euró összeget hívott le. Az ötödik felülvizsgálat 2010 márciusában zárult le, és Budapest, akárcsak a negyedik felülvizsgálat után, nem hívta le a felszabadított részletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×