eur:
389.1
usd:
362.03
bux:
68662.74
2024. május 8. szerda Mihály

Víz alatt a fél ország - a kormányhoz és a katonasághoz fordulnak segítségért

Katonák segítségét és rendkívüli vízügyi készültség elrendelését kéri az árvízi helyzet kezelésére a Győr-Moson-Sopron Megyei valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Védelmi Bizottság. Készültséget rendeltek el a Fekete-Körösön is, és Szolnok megyében is fokozódik az árvízi helyzet, Pásztón pedig több mint 2300 embert kellett kitelepíteni. A honvédség több mint 700 katonával segít a védekezésben.

Győr-Moson-Sopron megyében negyvennyolc órára ötven katona vehetne részt a munkákban; a lépést Muraközi László, az éjjel tetőző Cuhai-Bakony-ér által két héten belül másodszor sújtott Bőny polgármestere kezdeményezte a tájékoztatás szerint.

A megyei védelmi bizottság döntött arról is: támogatja, hogy a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság a vízügyi szakállamtitkártól kérje a Cuhai-Bakony-ér kártétele által érintett térségre a rendkívüli vízügyi készültség elrendelését.

A közleményben az olvasható: a szakemberek véleménye szerint a Cuhai-Bakony-ér éjjelre várható tetőzési szintje előzetes információk alapján nem fogja elérni a két héttel ezelőtt mért maximumot.

Borsodban még nagyobb árhullám


Borsodban az utóbbi napokban lehullott eső még a korábbiaknál is nagyobb árhullámok kialakulását valószínűsíti, ezért a megyei védelmi bizottság szerdai ülésén úgy határozott: kéri a kormányt, hogy hirdesse ki a veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területére - közölte Varga Mihály mérnök ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság titkára.

Hozzátette: kezdeményezik, hogy a Sajó, a Hernád és a Bódva folyón is rendeljék el a legmagasabb, rendkívüli árvízvédelmi készültséget, és kérik a kormányt, a védekezéshez honvédségi erőket is biztosítson.

A három folyó mentén jelenleg vízügyi szakemberek, a lakosság, önkéntes segítők védekeznek. Ez idáig mintegy kétszáz embernek kellett elhagynia az otthonát, szerdán Vadnáról költöztettek ki tizenegy embert.

A megyében tucatnyinál is több település az árvíz, illetve az utakon hömpölygő víz miatt személyautóval megközelíthetetlen, az ellátással egyelőre nincs gond. Sok út azonban járhatatlan, több pedig alig, csupán egy nyomsávon járható.

Kétmillió köbméter víz


A Nógrád megyei Pásztón és a hozzá tartozó Hasznoson több mint 2300 embert kellett kitelepíteni, mert a település melletti víztározóban kétmillió köbméter fölé emelkedett a víz mennyisége az esőzés miatt.

A település polgármestere az InfoRádióban elmondta: a víztározó éjszaka óta minimális mértékben apadt, de ez nem jelenti azt, hogy elmúlt a veszélyhelyzet.

Sisák Imre hozzátette: a vízszint még most is 16 méter felett van, miközben a szakértők által biztosnak tartott szint legfeljebb 10 méter. Hangsúlyozta: a vízszint egy nap alatt emelkedett több mint 7 méterrel a víztározóban.

A polgármester közölte: 2306 ember kiköltöztetéséről döntöttek, számukra 13 önkormányzati intézményt nyitottak meg. A térségben az este veszélyhelyzetet hirdetett ki a Kormányzati Koordinációs Bizottság.

Országosan jelenleg 521 településen védekeznek az áradások és a belvíz ellen, összesen több mint 500 embert költöztettek ki otthonából. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 17 település megközelíthetetlen közúton, és máshol is növekszik a járhatatlan utak száma; számos helyen pedig újabb házak váltak lakhatatlanná.

Szolnok megye: harmadfokú készültség

A Zagyva-Tarna vízrendszerében kedden helyenként 25-40 millimétert meghaladó eső esett, ennek következtében a két folyón újabb jelentős árhullám indult el, ezért a Szolnok Megyei Védelmi Bizottság hozzájárult a két Zagyva-menti szükségtározó újbóli megnyitásához, és javasolta a kormánynak a területen a veszélyhelyzet elrendelését.

Szerdán 8 órától az Újszász és Jászberény közötti szakaszon harmadfokú készültséget rendeltek el. A borsóhalmi és jásztelki szükségtározók újbóli megnyitására várhatóan késő este kerül sor. A Zagyva Újszász és Szolnok közötti szakaszán a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt az árhullám várhatóan Újszász, Szászberek térségében fog csúcsosodni. A Zagyva menti településeket arról tájékoztatták, hogy várhatóan a valaha mért legnagyobb vízszinten vonul le az ár.

Készültség a Fekete-Körösön is


Szerda délután várhatóan elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el a Fekete-Körösön. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a csapadékos időjárás miatt a Körösök a romániai szakaszokon zömében áradó tendenciát mutatnak. A Fekete-Körös vízállása Antnál szerda délután eléri az elsőfokú készültségi szintet, s várhatóan csütörtökön tetőzik 550 centiméter körüli vízállásnál.

A Fehér-Körös a számítások szerint pénteken reggel tetőzik Gyulánál elsőfokú készültség mellett, mintegy 350 centiméteres vízszintnél.

Árad a Kettős-Körös is, a legmagasabb vízállásra csütörtökön lehet számítani, ám másodfokú készültséget várhatóan nem kell elrendelni a folyón.

A Hármas-Körös alsó szakaszán, Szarvas térségben továbbra is elsőfokú a védekezés. Csütörtökön megszűnik ugyan a Tisza visszaduzzasztó hatása, ám attól kezdve a mellékfolyók emelkedése fogja a vízállását befolyásolni. Így Gyománál szerda délután készültséget rendelnek el, s a folyó Szarvasnál másodfok, vagyis 700 centiméter fölött fog tetőzni.

Emelkedik a vízszint a Hortobágy-Berettyón is. A torkolatnál csütörtöktől első fok feletti vízállás fog kialakulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×