eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Semmin sem változtat az új parkolási törvény?

Alkotmánybírósághoz fordul az Emberibb Parkolásért Mozgalom a parlament által kedden elfogadott közterületi parkolásról szóló törvény miatt. A szervezet alelnöke szerint, ha életbe lép ez a jogszabály, akkor a helyzet semmit sem változik.

Továbbra sem látja az elfogadott jogszabályban az Emberibb Parkolásért Mozgalom, hogy a forgalomszabályozás lenne a fő cél. Inkább bevétel-központúságot látnak, hiszen a törvény kimondja, hogy mindenképpen fedezni kell az önköltségeket - mondta el az InfoRádiónak a szervezet alelnöke.

Legin István hozzátette: azzal egyetértenek, hogy csak önkormányzati tulajdonú cég szedhet parkolási díjat. Azonban az is benne van a törvényben, hogy az üzemeltetés koncesszióban is kiadható. Így előfordulhat, hogy az eddigi rendszer folytatódik, és akár megint magáncégek kezébe kerülhet a parkolás ellenőrzése - figyelmeztetett az alelnök.

Szerinte zavart okoz az is, hogy a díjfizetést olyan övezetben lehet elrendelni, ahol a parkolóhelyek telítettsége legalább 70 százalékos. Viszont ha az autósok kimenekülnek a zsúfolt övezetekből, az eddig ingyenes részek lehetnek fizetősek.

Beadványukon jelenleg a jogászuk dolgozik. Átnézik, hogy melyek az új jogszabály azon passzusai, amelyek szerintük ellenkeznek az alaptörvénnyel. Várhatóan néhány napon belül benyújtják a kész változatot az Alkotmánybíróságnak.

Azt várják a testülettől, hogy soron kívül döntsön, és így lenne esély arra, hogy a június 30-ig eltörlik a szerintük hibás törvényt.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×