eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Sárközy Tamás: Nyolc helyett tíz minisztériumra lenne szükség

Egyetért a kormányzati szerkezet átalakításával, ám a jelenlegi nyolc helyett tíz minisztérium létrehozását tartaná jó megoldásnak Sárközy Tamás jogászprofesszor. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára az Inforádiónak úgy nyilatkozott, túl sok terület került a Nemzeti Erőforrás és a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

"Az integrált minisztériumok létrehozásával teljes mértékben egyetértek, de túl kevésnek tartom a nyolc minisztériumot" - mondta az Inforádiónak Sárközy Tamás. Az ELTE jogászprofesszora úgy véli, túl sok terület került a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz, amelynek a szociálpolitika, az egészségügy és a foglalkoztatás mellett az oktatást és a kultúrát is koordinálnia kell. "Ez túl sok feladat, hiszen a szociális ellátásban, a nyugdíjrendszerben és az egészségügyben is határozott változtatásokra van szükség a következő években" - magyarázta.

A szakember jó kezdeményezésnek tartja a gazdasági és a pénzügyi tárca összevonását, ám véleménye szerint a Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerültek olyan reálgazdasági területek - például a vendéglátás és a turisztika - is, amelyek számára létre lehetett volna hozni egy külön reálgazdasági tárcát. "Nem lepődnék meg, ha egy-két év múlva a jelenlegi nyolc helyett tíz minisztérium működne" - tette hozzá.

Túlterheltté válhat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is

Sárközy Tamás az Inforádió kérdésére elmondta, a miniszterek számának csökkentése önmagában nem jelent megtakarítást, ha azonban a nagy, integrált minisztériumokban a funkcionális egységeket, például a gazdasági osztályt összevonják, az már jelentős megtakarítással járhat.

A szakember hozzátette, ha a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képes lesz koordinálni a kormányt, ezen a területen is megtakarítás várható. "A kormányzati közigazgatás és a jogalkotás összekapcsolásával arra is van esély, hogy a közigazgatási munka színvonala is javulni fog. Ám az is előfordulhat, hogy ez a tárca is túlterheltté válik, hiszen a kormányzat infrastruktúrájának biztosítása, a közigazgatási minőségbiztosítás és a személyzeti politika mellett a kormányzati kommunikáció is a feladatai közé tartozik.

Túl sokan dolgoznak az önkormányzatoknál


A jogászprofesszor arra a kérdésre, hogy melyek a legfőbb bajok a közigazgatással, azt válaszolta, nem kormányzati tisztviselőből van sok, hanem az önkormányzatoknál, a dekoncentrált szerveknél és a kormányzati háttérintézményeknél dolgoznak túl sokan. "Jó döntésnek tartom, hogy a kormány ezen a téren csökkentené a létszámot, a magyar közszféra a lakosság számához képest ugyanis jóval nagyobb, mint a környező országokban" - mondta Sárközy Tamás, aki az új kormány helyes döntései közé sorolta a közigazgatási államtitkári poszt ismételt létrehozását is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×