eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Nem panaszkodhatnak a bérükre a közalkalmazottak

Magyarországon fokozott közérdeklődés kíséri a több százezer állami alkalmazott és köztisztviselő sorsát, a kinevezéseket és elbocsátásokat, a pályakorrekciókat, és természetesen az egyes pozíciókban elérhető jövedelmi viszonyokat. Az állami és közszférában megszerezhető átlagfizetések, a jutalmak és béren kívüli juttatások éppúgy érdeklik az embereket, mint a gyakorta sokmilliós végkielégítések.

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés legutóbbi kutatásában azt vizsgálta, hogy 2010 első felében milyenek voltak a fizetések és az egyes juttatások az állami- és közszférában.

Az állami tulajdonú cégek 192.500 forintos átlagjövedelméhez képest lényegesen magasabb a bérszínvonal az államigazgatási szervek dolgozói körében (224.000 Ft), de a közigazgatási szervek 202.400 forintos átlagjövedelme is magasabb.

A pozíciók szerinti összehasonlítás során azonban már lényegesen árnyaltabb a kép, hiszen nem mindegy, hogy főosztályvezetői székben ül-e valaki átlagosan havonta 492.000 forintért, vagy ügykezelő mindössze 136.000-ért. Osztályvezetőként a közszférában akár 378.000 forintot is meg lehet keresni, de nem panaszkodhatnak a főtanácsosok sem, hiszen az ő átlagos alapbérük eléri a 288.000 forintot.

Még jobb persze, ha az új kormányzati ciklusban az embert vezető főtanácsosnak nevezik ki, mert ebben az esetben akár 320.000 is lehet a havonta borítékban, vagy a számlánkon.

Jól hangzik a főmunkatársi státusz, sőt jól is lehet vele keresni: átlagosan havonta 222.000-et.

A Merces kutatói azt is megvizsgálták, hogy az állami és közszférában dolgozók hány százaléka részesül továbbképzésben, hétvégi cégrendezvényen történő ingyenes részvételi lehetőségben. Arra is kíváncsiak voltak, kiknek jár rugalmas munkaidő, foglalkozás-egészségügyi ellátás, magáncélú mobiltelefon, laptop és szolgálati személygépkocsi használat, munkahelyi ingyenes italellátás, nyugdíjbiztosítási vagy élet- és balesetbiztosítási hozzájárulás, meghatározott kereten felüli étkezési hozzájárulás, mértéken felüli szabadság, a munkába járási költségek megtérítése, esetleg sport- és kulturális juttatás?

A meglepő kutatási eredmények itt is nagy szélsőségeket jeleznek. Valamennyi válaszadó adatát figyelembe véve, a közigazgatásban dolgozók 37,6 százaléka fentebb felsorolt juttatások egyikére sem jogosult.

Az államigazgatási alkalmazottak és a közigazgatási dolgozók mindössze egyharmada élvezi a munkába járási költségek megtérítésének áldásait. Érdekes adat, hogy a közszférában dolgozók közül minden tizedik ember jogosult a céges telefont magáncéljaira is használni.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×