eur:
388.72
usd:
361.71
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Életveszélyes a Pilisben túrázni!

A hosszan tartó esőzés és az elmúlt hetek viharos időjárása eddig mintegy 15 ezer fa pusztulását okozta a Pilisi Parkerdőben, a kár meghaladja az 500 millió forintot. Lomniczi Gergely szóvivő az InfoRádiónak elmondta: a turistautak is életveszélyesek, ennek ellenére gyakran találkoznak túrázókkal, és már baleset is történt.

Visegrád, Dömös, Pilismarót, Szentendre és Dunabogdány - itt nagyon komoly problémákat okozott az árvíz a Pilisi Parkerdő szóvivője szerint, aki hozzátette: nem csak a lehullott csapadék, hanem a patakok által szállított több tízezer köbméternyi kőből és fából álló hordalék is nehezíti a helyzetet.

Lomniczi Gergely az InfoRádiónak elmondta: az áradás elsősorban a turistautakat tette tönkre, hidakat mosott el a víz, támfalak dőltek le, és lakott területek is veszélyben vannak.

Az erdőállományban is komoly károk keletkeztek. Május közepe óta a parkerdő területén közel 15 ezer fa dőlt már ki, és várhatóan az eddigi 500 millió forintos kár emelkedni fog.

A szóvivő hangsúlyozta: a Pilis és a Visegrádi-hegység szurdokai, völgyein és turistaútjai életveszélyesek, éppen ezért lezárták azokat. A figyelmeztetés ellenére azonban többen is kirándulnak hétvégenként, és már baleset is történt két héttel ezelőtt a Rám-szakadékban.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×