eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Az eddig mért legnagyobb vízállásokra számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon

Az eddig mért legnagyobb vízállásokra, vagy ahhoz közeli értékekre számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon, de szinte valamennyi folyón - a Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével - harmadfokú a készültség - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője.

Csont Csaba kifejtette: a Sajón Sajópüspökinél reggel 370 centiméteres vízállást mértek (harmadfok van 300 centimétertől), a folyó árad. A számítások szerint itt 390 centiméter körüli tetőzés várható szerdán dél körül. Itt a legnagyobb eddig mért vízszint 400 centiméter volt.

Sajószentpéternél szintén rekordot dönthet a folyó, ez az ár Sajóecsegnél, illetve Miskolc térségében is gondot jelent majd. Sajóecsegnél, mivel nincs védmű, megerősítik a május közepén kialakított nyúlgátat.

A Hernádon szintén óriási árhullám érkezik. A folyó szlovákiai szakasza és mellékvizei tovább áradnak, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás éjfélre átlépte a harmadfokú (300 centiméter) készültségi szintet, 384 centis vízszintet regisztráltak, és továbbra is intenzíven árad. Hidasnémetinél 470 centiméteres - plusz, mínusz húsz centi - tetőző vízállásra számítanak, korábban az itt mért legnagyobb vízszint 434 centiméternyi volt - hangsúlyozta.

Hozzátette: a gesztelyi tetőző vízállást egyelőre meghatározni sem lehet, 500 centiméter körül lehet majd az áradat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva szerdán hajnali 5 órakor Szepsinél 236 (másodfok 270 centiméter), az Idán Janiknál 372 centiméteres (harmadfok 320 centi) értékkel stagnált a vízszint. A vízfolyás hazai szakaszán a Rakacai-víztározó vízszintje tovább emelkedett, és a hajnali 2 órától az árapasztással lebocsátott vízsugár 50 köbméter/másodpercre nőtt. A Rakaca-patak vízállása Meszesnél hajnal fél ötkor 335 centiméteres volt (korábbi legmagasabb vízállás 330 centi), és további áradás várható. Ennek a hatása Szendrőnél és Edelényben már szerdán jelentkezni fog - mondta a szakember.

Úgy fogalmazott: gyakorlatilag már elmondható, hogy a Bódva Hídvégardónál újra rekordot dönt, itt 305 centiméter volt a korábbi legmagasabb vízszint, a folyó árad, és szerdán reggel hat órakor 304 centiméteres vízszintet mértek. A várható tetőzési érték szerdán 320 centiméter körül lesz.

Beszámolt arról is, hogy harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is, ezzel az igazgatóság működési területén egy időben mintegy 630 kilométernyi szakaszon kell védekezni. Szerdára virradóra már mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett, 1200 ember dolgozott a töltések mentén.

A Ronyva-patak tovább árad, vízszintje szerdán napközben Sátoraljaújhelynél elérheti, sőt meghaladhatja a május 17-i árhullám 460 centiméteres tetőzési szintjét. Itt reggel hat órakor 448 centiméteres volt a víz állása.

Megjegyezte: szerdára virradóra az éjszaka folyamán volt némi csapadékmentes időszak a térségben, azonban további eső kialakulására lehet számítani, amelynek mennyisége nem ígérkezik jelentősnek, ugyanakkor a jelenlegi hidrológiai állapotot tekintve 5-10 milliméternyi csapadéknak is számottevő hatása lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×