eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Filipsz László: Szigorúbb földtörvény kell a spekulánsok ellen

Külföldiek, akár spekulánsok is termőföldhöz juthatnak Magyarországon a magyar állampolgárság megszerzésével - hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége. A szervezet titkára szerint mihamarabb szigorítani kell a földtörvényt.

A 2002 decembere óta hatályos jogszabály szerint nem kell az országban élniük és gazdálkodniuk azoknak a belföldi természetes személyeknek, akik Magyarországon - legfeljebb 300 hektárig, illetve 6000 aranykorona értékig  - termőföldet vásárolhatnak -  mondta el a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára.

Filipsz László közölte: az állampolgársági törvény módosításával kibővül azoknak a köre, akik hazánkban termőföldet vásárolhatnak. Az elnök nem hisz azonban abban, hogy tömegesen szereznek földet Magyarországon a kettős állampolgárságot igénylő külföldiek.

Azonnal kizárhatók például ebből a körből az ausztriai gazdák, mivel az osztrák jogszabályok tiltják az ott élőknek a kettős állampolgárság felvételét. Illetve az ezzel élők elvesztik osztrák állampolgárságukat - tette hozzá.

Mivel a földszerzésnek csupán a magyar állampolgárság a feltétele hazánkban, könnyen lehet, hogy megjelennek nálunk földspekulánsok is. Filipsz László szerint emiatt ki kell egészíteni a magyar törvényt.

Korábban is voltak már olyan elképzelések, hogy ha az unió nem szigorítja meg a külföldiek földvásárlása vonatkozó szabályokat, akkor Magyarországon is bevezetnek további kitételeket, miként a szavazati jognál tették - jegyezte meg a szövetség titkára.

Filipsz László hozzáfűzte: fontos, hogy a korlátozások ne csak a magyar, hanem minden tagország földet vásárolni szándékozó állampolgárát érintsék.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×