eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kende Tamás a kettős állampolgárságról: Belefér a nemzetközi jogba a szlovák válaszlépés

Egyfajta retorzió a szlovák jogszabály elfogadása, amely miatt ha valaki felveszi egy másik ország állampolgárságát elveszíti a szlovákot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kende Tamás nemzetközi jogász, aki szerint Magyarország nem sértett nemzetközi jogot a kettős állampolgárságról szóló jogszabály elfogadásával, ugyanakkor az államok korlátozhatnak egy ilyen döntést.

Magyarország nem sértett jogot a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásával - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kende Tamás, aki hozzátette: ez a fajta kedvezményes honosítás a nemzetközi jogban nem szokatlan, és nem is ütközik a szabályokba, amelyek rendkívül lazán határozzák meg, hogy az állam kit minősíthet saját állampolgárának.

A nemzetközi jogász hangsúlyozta: az államok bizonyos keretek között korlátozhatják a kettős állampolgárságot. Ha Szlovákia úgy fogalmazta meg saját törvényét -, amely értelmében ha valaki felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot - hogy az nem csak a szlovákiai magyarokra, hanem mindenkire vonatkozik, akkor az belefér a nemzetközi jogba és az Európa Tanács egyezményébe.

A szlovák jogszabály normatív, nem pedig diszkriminatív, vagyis nemcsak a szlovák-magyar kettős állampolgárokra vonatkozik, de tény, hogy ez egyfajta retorzió a magyar állampolgársági törvényre -véli Kende Tamás, aki szerint az sem különös, hogy az államok bizonyos köztisztviselői vagy fontos bizalmi pozíciókat saját állampolgársághoz kötik.

A szakértő szerint ha emiatt Szlovákiában valaki elveszíti az állampolgárságát, akkor elképzelhető, hogy emberi jogi bírósághoz fordulhat, ám még egyelőre nem világos, hogy milyen jogcímen.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×