eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Martonyi: A külföldi hírszerzés távolabb kerül a napi politikától

Nem szervezik át a nemzetbiztonsági szolgálatokat az új kormány alatt, de a külügyi hírszerzés a külügyminiszter alá fog tartozni - mondta Martonyi János, a poszt várományosa a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén. A testület a miniszter-jelölt meghallgatása után elfogadta Martonyi János külügyminiszteri jelölését.

A nemzetbiztonsági szolgálatokat nem szervezik át az új kormány hivatalba lépésével, pusztán irányítási rendszerükben történik változás - mondta Martonyi János külügyminiszter-jelölt a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán. A külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal irányítását ugyanis az új kabinet a külügyminiszterre bízza.

Martonyi János hangsúlyozta, hogy ez a lépés az egyes szolgálatok szervezetét nem érinti, az Információs Hivatal státusa továbbra sem változik, önálló szerv marad önálló költségvetéssel, nem olvasztják be a Külügyminisztériumba, az ingatlanok eladása, a hivatal költöztetése fel sem merült.

A külügyminiszter-jelölt mindezt azzal indokolta, hogy az Információs Hivatal tevékenységnek a jelentős része amúgy is a külkapcsolatok területén folyik, a külkapcsolatok területén a legszélesebb hatáskörrel a külügyminiszter rendelkezik, az Információs Hivatal munkájának eredménye pedig elsősorban a külkapcsolatokért felelős miniszter részére készül.

Martonyi János úgy vélte, hogy az új rendszerben az Információs Hivatal tevékenysége távolabb kerül a mindennapi politikától, ami - mint mondta - nagyon fontos cél az elmúlt évek tapasztalatainak fényében.

Képviselői kérdésre Martonyi János elmondta, hogy mikor külügyminiszter volt, nem érzékelte az Információs Hivatal és a diplomácia közötti rivalizálást. Aláhúzta: versengésnek nincs helye a két struktúra között, együttműködésnek azonban igen, de hangsúlyosan a két tevékenység egyértelmű különválasztása mellett.

Az ügynöklisták titkosítására vonatkozó kérdés kapcsán úgy vélte, hogy ez nem az Információs Hivatalt irányító miniszter feladata, de úgy tudja, hogy az akták átadása folyik. Annak kapcsán pedig, hogy a kormányprogramban nem szerepel külpolitikai fejezet, sőt bekezdés sem, elmondta, hogy ennek ellenére van ilyen program, hónapok óta dolgoznak rajta, külügyi bizottsági meghallgatásán fogja ismertetni.

A bizottság hét igen és egy nem ellenében elfogadta Martonyi János külügyminiszteri jelölését.

Szerző: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×