eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Államfőt jelöl az MSZP? - lapszemle

Az MSZP országos elnöksége várhatóan ma tárgyal arról, állítanak-e jelöltet a köztársasági elnöki posztra - írja a Népszabadság.

A lap információi szerint a vezető szocialista politikusok egyelőre nem alakítottak ki többségi álláspontot a jelöléssel kapcsolatban, több érvük van mellette és ellene egyaránt. Forrásaik rámutattak: az MSZP bizonyosan egyedül indul a megmérettetésen, hiszen az LMP deklaráltan Sólyom Lászlót támogatja, a Jobbik pedig elegendő képviselő híján nem is tud jelölni, a korábban általuk megnevezett Morvai Krisztina az MSZP szerint elfogadhatatlan. A Fidesznek kétharmados többsége van, így az lesz a köztársasági elnök, akit Orbán Viktor és a kormányzó pártszövetség akar.

Beperelte a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) a Transparency International elnevezésű, korrupció elleni harccal foglalkozó nemzetközi civil szervezet magyarországi tagozata. A Magyar Nemzet információi szerint a Transparency International azért nyújtott be keresetet a hivatal ellen, mert a polgári elhárítás megtagadta az adatszolgáltatást arról, mely cégek szerepelnek a nemzetbiztonsági érdek alapján közbeszerzés alól felmentett beszállítók listáján. A szervezet szerint viszont ez közérdekű adatnak minősül.

Nyolcezer magyar szenved szklerózis multiplexben - olvasható az Indexen. A fiatalokat érintő idegrendszeri kór akár tolószékbe is kényszerítheti a beteget. Van módszer a tünetek enyhítésére, de a betegség idejekorán nehezen észlelhető. A tudomány egyelőre nem sokat tud az életminőséget rontó szklerózis multiplex okairól és kezeléséről. Ma sem lehet kizárni, hogy valaki egészségesen fekszik le, és betegként ébred, mondta Kelemenné Szántai Anna, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke. A betegség első tünetei: látásromlás, szédülés, zsibbadás, kettős látás, izomgyengeség, kóros fáradékonyság, mozgáskoordinációs zavar, vizelettartási nehézség, labilis hangulat.

Két héttel a futball-világbajnokság kezdete előtt még alig haladja meg a 10 százalékot a televíziópiac bővülése - számol be a Világgazdaság. A keresletet különböző akciókkal élénkíteni próbáló kereskedők azt remélik, hogy a karácsonyi vásárhoz hasonlóan az utolsó napokban rohanják majd meg az üzleteket a vásárlók. A szakáruházak számára az első negyedév szinte katasztrofális volt: az értékesítés minden árucsoportban nemcsak a tervektől, hanem a rendkívül alacsony szintű bázistól is jelentősen elmaradt.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy jogértelmezési és helyzetértékelési vita alakult ki a budapesti, VIII. kerületi Gyulai Pál utcai Hotel Anna üzemeltetésével kapcsolatban a tulajdonos Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. és a működtető Singer és Társai Kft. között. A lap szerint a tulajdonos március közepén újsághirdetésben keresett új üzemeltetőt a szállodának úgy, hogy közben perben áll a jelenlegi üzemeltetővel. A háromcsillagos szálló tízéves üzemeltetésére az akkor a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó Közlönykiadó 2006 őszén közbeszerzési eljárást hirdetett, amelyet a Singer és Társai nyert meg. A 2008-ban kirobbant gazdasági válság a Hotel Anna forgalmát is jelentősen visszavette. A szerződés azonban havi 13-16 ezer euró közötti sávosan változó üzemeltetési díjat írt elő. Az üzemeltető üzleti érdekei védelme érdekében egy szakértői vizsgálat alapján irracionálisnak ítélt bérleti díjat visszatartotta, és a szakértők által megállapított összeget fizették ki.

A világ legélhetőbb városainak listáját közli a penzcentrum.hu. A Mercer üzleti tanácsadó által publikált idei felmérésből - amely a világ több mint 221 városát rangsorolta a település által a külföldi cégek alkalmazottainak kínált életminőség szempontjából - kiderül, hogy a lista élére legélhetőbb városként Ausztria fővárosa került (108,6 ponttal), míg a legutolsó helyen az iraki főváros, Bagdad végzett (14,7 ponttal). Bécset Zürich és Genova követi. Közép-Európa legélhetőbb városa Prága, a cseh főváros a lista 70. helyén van, Budapest pedig a 73.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×