eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nézőpont Intézet: a Fidesz-KDNP töretlenül őrzi tetemes előnyét

A Nézőpont Intézet legfrissebb reprezentatív felmérése szerint a Fidesz-KDNP töretlenül őrzi tetemes előnyét. A Heti Válasz számára készült, szerdán ismertetett közvélemény-kutatás eredménye szerint a megkérdezettek 51 százaléka, az aktív szavazók 62 százaléka szavazna a győztes pártszövetségre.

A Jobbik mind az összes megkérdezett, mind az aktív szavazók körében megelőzi az MSZP-t, amelynek mostani rossz eredménye miatt még az LMP is "előzési távolságba" került.

A szocialisták egy hónap alatt 4 százalékot veszítettek az aktív szavazók körében. (A felmérésben az "aktív szavazók" körébe a választási részvételüket biztosra ígérőket sorolták.)

A felmérés az új kormányszerkezet megítélését is vizsgálta. Utalt arra, hogy a Fidesz a minisztériumok és a vezetők minimalizálásával kezdte az új parlamenti ciklust. Mint írták, a várakozásoknak megfelelően kevesen tiltakoznak amiatt, hogy az állam "magán kezdte a spórolást": a megkérdezettek 82 százaléka állította, hogy egyetért az átalakításokkal.

A közbiztonsággal kapcsolatban a megkérdezettek negyede úgy vélte, "a közrend fenntartásához a rendőrség megerősítése mellett szükség van a (jogerősen feloszlatott) Magyar Gárdára". Mindez mutatja a közbiztonság iránti erős igényt, s utólag is igazolja a Fidesz ehhez kapcsolódó határozott ígéreteit - olvasható az elemzésben.

A trianoni békeszerződés 90. évfordulójával összefüggésben a megkérdezettek 62 százaléka gondolja, hogy "a témával foglalkoznia kell az országnak", míg harmaduk (32 százalék) szerint ez nem időszerű.

A felmérés szerint a kormánypárt és a Jobbik támogatóinak túlnyomó része (69, illetve 71 százaléka), valamint az LMP támogatóinak 53 százaléka "gesztusértékű lépéseket vár a jubileum kapcsán", addig a szocialista tábor 58 százaléka a közömbösséget részesíti előnyben.

A Nézőpont Intézet a kutatás adatfelvételét május 18. és május 20. között végezte ezer ember telefonos megkérdezésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×