eur:
396.93
usd:
354.79
bux:
74179.27
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A héten zajlik a kormányprogram vitája az Országgyűlésben- a nap hírösszefoglalója

A héten zajlik a kormányprogram vitája az Országgyűlésben, a parlamenti bizottságokban holnap kezdődik a miniszter-jelöltek meghallgatása. Rendkívüli ülést tart a szlovák parlament a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényjavaslat miatt. A budapesti járatokat is érinti a British Airways légi utaskísérőinek ma kezdődött sztrájkja.

A héten zajlik a kormányprogram vitája az Országgyűlésben. Kedden a kijelölt miniszterelnök felszólalása nyitja meg a vitát, majd a frakciók vezérszónokai kapnak szót. A kormányprogramról szombaton, Orbán Viktor zárszava után voksol az Országgyűlés; az elfogadáshoz és a kormányfő megválasztásához legalább 194 képviselő igen szavazata szükséges. Az Orbán-kormány leendő minisztereit az Országgyűlés tizennyolc állandó bizottsága kedden, csütörtökön és pénteken összesen harminc ülésen hallgatja meg. Az új kormány várhatóan a miniszterek eskütétele után, szombaton délután alakul meg.

Rendkívüli ülést tart a szlovák parlament a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényjavaslat miatt. A miniszterelnök szerint a pozsonyi törvényhozás politikai nyilatkozatot fogad el, amelyben összegzik a magyarországi törvényjavaslat elleni kifogásaikat. Robert Fico azt mondta: a kormány is rendkívüli ülésen tárgyal a szlovák állampolgársági törvény módosításának lehetőségeiről. A jogszabályt úgy változtatnák meg, hogy aki önként felveszi más ország állampolgárságát, elveszítse a szlovákot. Robert Fico közölte: a törvénymódosítást azután hagynák jóvá, hogy a magyar országgyűlés döntött a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatról. Budapesten várhatóan szerdán délelőtt szavaznak a tervezetről a képviselők.

A budapesti járatokat is érinti a British Airways légi utaskísérőinek péntekig tartó sztrájkja. A brit légitársaság magyarországi szóvivője az InfoRádióban elmondta: a tervek szerint a tengeren túli járatok 60 százaléka, míg az európai járatok fele közlekedik majd, és a Budapest-London közötti napi négy járat közül kettő száll majd fel. Náray Vilmos azt is hangsúlyozta, hogy igény esetén egy másik légitársaság gépére átváltják a jegyet, vagy akár vissza is térítik annak árát.

Újabb árhullám alakulhat ki a héten a Tiszán és a Bodrogon a vízgyűjtő területeken várható esőzés miatt. A szakemberek szerint a Tiszán Szolnokig harmadfokú készültségre is számítani kell. Közben Észak-Magyarországon folyamatosan apad a Sajó, a Hernád és a Bódva. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében még 37 település, és 2800 ember van veszélyben; elzárt település már nincs. Az országban összesen 334 ember nem térhetett még vissza otthonába. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Komárom-Esztergom megyei Súron újabb 20-23 ház került veszélybe egy megcsúszott löszfal miatt.

Lengyelország északnyugati részén 18 települést árasztott el a Visztula, miután a folyó átszakította a gátat. A térségben mintegy 4 ezer embert kellett biztonságba helyezni. Az országban már 15-re emelkedett az árvíz halálos áldozatainak száma. Közben Varsóban is tovább romlott a helyzet; a Visztula partján lezárták a város egyik fő közlekedési útvonalát a folyó magas vízállása miatt és átmenetileg 120 iskolát és óvodát kellett bezárni.

Vállalja a vizsgálatot az őt ért vádakkal összefüggésben Wieszt János. A szocialista politikus egyúttal közölte: rágalmazásért feljelentést tesz Kupper András, a XI. kerület fideszes frakcióvezetője ellen. A múlt héten a Fidesz XI. kerületi szervezete egy titokban készült videofelvételre hivatkozva hatalommal visszaélés gyanúja miatt feljelentette Wieszt Jánost, mert a politikus állítólag kétmillió forint csúszópénzt fogadott el. A fideszes Kupper András a felvétel állítólagos készítőjével közösen tartott tájékoztatón azt mondta: megkezdődik az elszámoltatás Újbudán.

Az egyház küldetése és mondanivalója változtathat a körülményeken - mondta Erdő Péter bíboros, prímás egy budapesti pódiumbeszélgetésen. Az esztergom-budapesti érsek pünkösd alkalmából vett részt főegyházmegyéje ifjúsági rendezvényén. Hangsúlyozta: a világi hívők rendkívül fontos küldetést teljesítenek, amikor az evangélium szerint látják el feladataikat. Erdő Péter szólt arról is, hogy a vallási élet nem zárkózhat el a civil társadalomtól, a közösségnek nyitottnak kell lennie, hiszen így deríthetők fel könnyebben például az egyes családok esetleges krízishelyzetei.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre
Parlament

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 30. 14:53
×
×
×
×