eur:
397.74
usd:
355.47
bux:
74457.48
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A javuló időjárás kedvez az árvízi védekezőknek

A javuló időjárásnak köszönhetően folyamatos az apadás az észak-magyarországi folyók felső szakaszán, a Bódva átázott töltése miatt azonban továbbra is kritikus a helyzet Edelénynél és a Sajó torkolatánál - mondta Kóthay László, az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára szombaton Budapesten.

Közlése szerint az elmúlt 24 órában - Siófok térségét leszámítva - nem esett számottevő csapadék az országban, s az előrejelzések szerint szerdáig nem is várható újabb ciklon érkezése.

A Hernád így a teljes szakaszon tovább apadt, míg a Sajó és a Hernád alsó szakaszán az árhullám lassan vonul le, ezért itt továbbra is magas vízszintek fordulnak elő - fűzte hozzá a szakállamtitkár a sajtótájékoztatón.
Összegzése szerint jelenleg a folyók 2037 kilométeres szakaszán van védelmi készültség, ebből 130 kilométeren rendkívüli, 266 kilométeren pedig harmadfokú a készültség.

A fentieken túl az elsőrendű fővédvonalakkal nem védett Bódván jelenleg is rendkívüli készültség van érvényben, a Baracskán pedig a Szent László patak áradása veszélyeztet több lakóházat is, így ott megkezdték a szivattyúzást - húzta alá.

Hozzátette: a Tiszán egy kisebb árhullám kialakulása kezdődött meg a felduzzadt mellékfolyók hatására, Tokajnál ezért már másodfok feletti készültséget jelentő vízszint jelentkezett.

Kóthay László megjegyezte: az árhullámok mellett egyre nagyobb gondot okoz a belvíz is, jelenleg ugyanis már 160 ezer hektár van víz alatt, amelynek mintegy fele a vetés-szántó terület.

A sajtótájékoztatón Falus Ferenc országos tiszti főorvos elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy az árvízzel, illetve belvízzel sújtott területeken a fertőtlenítés a legfontosabb teendő a járványok és betegségek elkerülése érdekében.

Az elmúlt két napban ezért mintegy kétszáz érintett település polgármesterével vették fel a kapcsolatot, egyeztették a fertőtlenítéssel kapcsolatos feladatokat - fűzte hozzá. Mint hangsúlyozta: a legkényesebb kérdés az egészséges ivóvíz biztosítása. A szakember ezért azt javasolta, hogy ahol erre még nem nyílt lehetőség, ott a felnőttek legalább forralt, míg a gyermekek mindenképp palackos vizet fogyasszanak.

Falus Ferenc szerint a rendkívüli vízügyi helyzet következtében nem fenyeget járvány kitörése, sőt a hasmenéses megbetegedések száma sem nőtt az átlagos fölé.

Muhoray Árpád, a katasztrófavédelem vezérőrnagya hozzátette: a hétvégi telkeken, házakban várhatóan sokan csak most szembesülnek a vihar- és árvízkárokkal, így a tűzoltóságoknak feltehetően ismét a riasztások emelkedésével kell számolniuk. Mint elmondta, a Siófok környékén pénteken tomboló felhőszakadás miatt két családot kellett kitelepíteni házaikból.

Címlapról ajánljuk
Nincs szlovák állampolgársága a szlovákiai magyar párt új elnökének

Nincs szlovák állampolgársága a szlovákiai magyar párt új elnökének

Gubík Lászlót választotta meg elnökévé a szlovákiai magyar párt, a Magyar Szövetség. „Egy modern és konstruktív, a magyar kisebbséget képviselő párt létrehozásán szeretnék dolgozni, amely egyben a nemzeti kisebbségek által lakott régiók érdekeit is képviseli” – nyilatkozta az új elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×