eur:
388.09
usd:
360.33
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Gyanúsítottként hallgatják ki Hagyó Miklóst

Gyanúsítottként hallgatja ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest a BKV-üggyel összefüggésben. A BRFK gazdaságvédelmi nyomozói Hagyó Miklós mellett előállították korábbi sajtófőnökét, Horváth Évát, és Lelovics Ottót, a volt főpolgármester-helyettes egykori kommunikációs igazgatóját is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya nyomozói előállították Hagyó Miklóst, Horváth Évát és Lelovics Ottót különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt, melyet bűnszervezetben követtek el.

Hagyó Miklóst azzal gyanúsítják a nyomozók, hogy mint a főváros közlekedési ügyekért felelős egykori alpolgármestere közvetlenül, vagy közvetítői útján utasításokat adott a BKV Zrt. vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetői részére, hogy a közlekedési vállalat számára szükségtelen szerződéseket kössenek.

A rendőrség közleménye szerint a volt főpolgármester-helyettes nyomására született az a szerződés, mely a HÉV utastájékoztató rendszerét volt hivatott megvalósítani. A szolgáltatás ugyan elindult, de az alapvető elvárásoknak sem felelt meg, az el nem végzett munka ellenére a férfi nyomásgyakorlása következtében a munka igazolást nyert a BKV által, a kivitelező cég így jogtalanul jutott mintegy 40 millió forinthoz.

Hagyó Miklós gyanúsítható továbbá azzal, hogy utasította a BKV Zrt. vezetőit, hogy egy tanácsadó céggel szerződést kössenek, egy, a 4-es Metro beruházással kapcsolatos tanulmány elkészítésére, 50 millió forint értékben. Az elkészült tanulmány felesleges és indokolatlan kiadást jelentett a BKV Zrt. részére, mert azt a Főpolgármesteri Hivatal által biztosított költségkeretből, a gyanúsítottnak kellett volna rendeznie - teszik hozzá.

Lelovics Ottó megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy nyomására a BKV Zrt. vezetői elérték, hogy a férfit egy kommunikációs ügynökség névleg foglalkoztatta úgy, hogy a cégtől többletszámlázás elfogadásával a BKV Zrt. fizette a férfi bérköltségét, mintegy havi két millió forint értékben. Lelovics Ottó utasításokat adott a BKV Zrt. vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező különböző szintű vezetői részére, szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére, melyek a BKV Zrt-nek különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak - olvasható a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint Horváth Éva megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy kihasználva a Budapesti Főpolgármesteri Hivatalban betöltött beosztását rábírta a BKV Zrt. vezetőit, hogy a közlekedési vállalat számára szükségtelen és indokolatlan szerződéseket kössenek. A BKV Zrt. szerződést kötött egy kft-vel a "BKV kismamabérlet" című promóciós film elkészítésére, melynek értéke mintegy 10 millió forint volt. A BKV Zrt. soron kívül kifizette a számlát a kft. részére anélkül, hogy a kisfilm megszületett volna. Horváth Éva közreműködött továbbá egy Mikulás napi rendezvény szerződésének létrejöttében, 11 millió forint értékben, mely összeget a BKV Zrt. soron kívül úgy fizetett ki, hogy teljesítésigazolás nem történt.

Nem kívánta érdemben kommentálni Hagyó Miklós gyanúsítotti kihallgatását Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője és Horváth Csaba főpolgármester-jelölt. Mesterházy mindössze annyit mondott: az igazságszolgáltatás teszi a dolgát.

Horváth Csaba szerint "politikai az időzítés", hiszen alig öt perccel a képviselők eskütétele után érkezett a kihallgatás híre. Hozzátette: furcsa, hogy az elmúlt napokban az ügyészség azt állította, nincs olyan információ, tény és adat, amely a gyanúsítotti kihallgatást indokolná.

Tarlós István úgy vélekedett: a fővárosi közszolgáltató cégek több vezetőjének a vallomása után nem meglepő, hogy gyanúsítottként hallgatják ki Hagyó Miklóst.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője hozzátette: ha Hagyó Miklós valóban elkövetett valamit, akkor látva azt, hogy a budapesti szocialista vezetők mennyire "együtt mozogtak minden kérdésben", a Fidesz számára ez nem "Hagyó-ügyként" jelenik meg, hanem, politikai értelemben, mint a budapesti MSZP ügye.

Az előző Országgyűlésben még mentelmi jogot élvező szocialista képviselőt az új parlament alakuló ülésének napján állították elő, és hallgatják ki bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés gyanújával.

Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×