INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

"Három feltételnek kell teljesülnie egy jól működő rendőrség kialakításához"

Infostart / InfoRádió
Átlátható, végrehajtható rendőrségi törvény, hatékony szervezet, önkormányzati irányítású közrendvédelem - az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa szerint e három feltétel szükséges egy jól működő, európai rendőrség kialakításához.

Átláthatónak, jogbiztonságot sugárzónak, végrehajthatónak és garanciákkal körülvettnek kell lennie a redészeti jognak, amely meghatározza a rendőrség működését, a jelenleg joganyag nem rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal - mondta Finszter Géza, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő e probléma megoldását nevezte az egyik olyan feltételnek, amelynek teljesülnie kell egy jól működő, európai rendőrség megteremtéséhez.

A második feltétel Finszter Géza szerint egy olyan szervezet kialakítása, amely a maximális teljesítményt biztosítja az egyes szolgálati területek számára. A rossz szervezet gúzsba köti a szolgálati tevékenységet, ha azonban sikerül megtalálni a megfelelő struktúrát, a munka ki is virulhat - magyarázta.

A szakértő szerint bizonyos területek - így például a bűnüldözés - irányítását a központból kell irányítani. Emellett koncentrált anyagi eszközökre van szükség, hiszen azokhoz mindenkinek hozzá kell férnie, ilyen a bűnügyi technika, a rendőrségi laboratóriumi hálózat és a nyilvántartások rendszere, valamint a kiképzés.

Harmadik feltételként az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa a decentralizált szervezetben működő közrendvédelmet említette. Mint mondta, a helyik közbiztonság feletti őrködés tipikusan akkor a leghatékonyabb, ha nem a központ, hanem az önkormányzatok felügyelik és irányítják.

Hanganyag: Exterde Tibor

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk