eur:
394.33
usd:
370
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

"Három feltételnek kell teljesülnie egy jól működő rendőrség kialakításához"

Átlátható, végrehajtható rendőrségi törvény, hatékony szervezet, önkormányzati irányítású közrendvédelem - az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa szerint e három feltétel szükséges egy jól működő, európai rendőrség kialakításához.

Átláthatónak, jogbiztonságot sugárzónak, végrehajthatónak és garanciákkal körülvettnek kell lennie a redészeti jognak, amely meghatározza a rendőrség működését, a jelenleg joganyag nem rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal - mondta Finszter Géza, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő e probléma megoldását nevezte az egyik olyan feltételnek, amelynek teljesülnie kell egy jól működő, európai rendőrség megteremtéséhez.

A második feltétel Finszter Géza szerint egy olyan szervezet kialakítása, amely a maximális teljesítményt biztosítja az egyes szolgálati területek számára. A rossz szervezet gúzsba köti a szolgálati tevékenységet, ha azonban sikerül megtalálni a megfelelő struktúrát, a munka ki is virulhat - magyarázta.

A szakértő szerint bizonyos területek - így például a bűnüldözés - irányítását a központból kell irányítani. Emellett koncentrált anyagi eszközökre van szükség, hiszen azokhoz mindenkinek hozzá kell férnie, ilyen a bűnügyi technika, a rendőrségi laboratóriumi hálózat és a nyilvántartások rendszere, valamint a kiképzés.

Harmadik feltételként az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa a decentralizált szervezetben működő közrendvédelmet említette. Mint mondta, a helyik közbiztonság feletti őrködés tipikusan akkor a leghatékonyabb, ha nem a központ, hanem az önkormányzatok felügyelik és irányítják.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×