eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Támadások a választások tájékoztatási informatikai rendszere ellen

Elenyésző számú támadás érte a választási tájékoztató rendszert az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában - mondta Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) vezetője a választási felkészülésről tartott pénteki, budapesti sajtótájékoztatón.

Az előző választásokhoz hasonlóan most is voltak elenyésző számú támadások a választási informatikai rendszer ellen - mondta.

Hozzátette: egyik támadás sem ért célba, egyik sem okozott kárt, ahogy a KEK KH vezetője fogalmazott, "elenyészőek voltak ezek a kezdetleges támadások". Megjegyezte: a támadások "az első hálózati biztonsági elemnél elhaltak".

Elkülönül ugyanis a "nyílt világtól" a választási informatikai belső rendszer. Az információk a belső tájékoztató rendszerből "áramlanak" a "nyílt világ" felé, ahonnan nincs hozzáférési lehetőség a belső rendszerhez - mondta.

A KEK KH vezetője bemutatta a választási infrastruktúra ábráját. Eszerint a 297 okmányirodában, az anyakönyvi szolgáltató rendszerbe bekapcsolt 1640 végponton rögzítették a szavazás napján az adatlapokat, ezek az adatok zárt hálózaton jutnak el a belső szervermodulhoz.

Innen tűzfalon keresztül juttatják el az adatokat további feldolgozásra a VIP-szolgáltatást igényelt szervezetekhez (pártokhoz, médiumokhoz), valamint egy "lapgenerátor" az adatokból előállítja azt a weboldal-képet, amit a www.valasztas.hu internetes tájékoztató oldalon közzétesz az Országos Választási Iroda (OVI).

A választás eredményét az interneten nyomon követők tehát nem közvetlenül az adatbázisból látják a beérkező adatokat, hanem a "lapgenerátor" által készített oldalakat töltik le.

Ez a kapcsolat egyirányú: a "nyílt világból" nem lehet elérni a belső, központi szervermodult, így nem is lehet módosítani a beérkező adatokat.

Az OVI által közzétett adatok csak a gyors tájékoztatást szolgálják, a választás eredményét az illetékes választási bizottságok a papíralapú jegyzőkönyvek alapján állapítják meg.

Ignácz István közölte: annak ellenére, hogy a tájékoztató rendszer április 11-én nem indulhatott el 19 órakor, az adatrögzítés folyt, az első forduló informatikai támogatása biztonságosan, megbízhatóan működött. Az első fordulóban a 297 okmányirodában és az anyakönyvi szolgáltató rendszerbe bekapcsolt 1640 végponton rögzítették a jegyzőkönyveket, a központban 18 szerver dolgozott. Összesen több mint 100 ezer ember dolgozott a választási apparátusból a voksolás első fordulójának lebonyolításában.

Emlékeztetett rá: április 11-én 22 óra 35 perckor már 99 százalékos volt a feldolgozottság, ami "szinte végeredmény volt".

A második forduló előtt sikeres országos informatikai főpróbát tartottak április 21-én. Vasárnap az 57 egyéni választókerületben 620 munkaállomás fog dolgozni. A 19 órakor induló tájékoztatási rendszer pedig 5-10 percenként fog frissülni a szavazóköri adatokkal.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×