eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Mi dől el a második választási fordulóban?

Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, a többi jelöltre adott szavazatok már nem csúsznak fel az országos listákra, azok "elvesznek", ellentétben az első fordulóval. Ott ugyanis töredékszavazatként hasznosulnak a vesztes jelöltekre leadott szavazatok, az országos listáról ezek alapján e jelöltek pártjai mandátumot kaphatnak.

Az egyéni választókerületből az országos listára kerülnek azok a szavazatok, amelyeket a választás első érvényes fordulójában adtak le olyan pártjelöltre, aki nem nyerte meg az egyéni mandátumot a választókerületben.

Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában szavazást csak abban az 57 egyéni választókerületben tartanak, ahol az április 11-i első fordulóban egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét. Abban a 119 választókörzetben, ahol már az április 11-i első fordulóban a voksok több mint 50 százalékát megszerezte, és így győzött egy egyéni jelölt, a választás eredményének jogerőre emelkedésével az is eldőlt, hogy mely pártok (az alulmaradt jelölteké) jutottak töredékszavazathoz.

Töredékszavazatnak számít az első érvényes választási fordulóban mandátumként nem hasznosult szavazat, amelyet a legalább öt százalékos eredményt elért pártokra adtak le - magyarázta Tóth Zoltán választási szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. Ebből következően a második fordulóban már nem lehet töredékszavazatot szerezni.

Április 25-én az dől el, hogy a "nyitva maradt" választókörzetekben ki kapja a legtöbb voksot, s szerzi meg ezzel az egyéni mandátumot. A vesztes jelöltek pártjai már nem nyernek újabb töredékszavazatokat.

Az országos listáról "alapból" 58 mandátumot osztanak ki, ám a mostani választáson hat, a területi listáról "felcsúszó" mandátummal együtt már 64 képviselői hely vár elosztásra.

Tóth Zoltán az Arénában emlékeztetett arra is, hogy ezért még nem lehet pontosan tudni, név szerint kik ülnek majd a parlamentben, csupán a már említett 119 egyéni képviselő nevét ismerjük, és azokét, aki területi listáról jutottak be.

A második forduló akkor lesz érvényes (egyéni választókerületenként külön-külön), ha azon a választópolgárok több mint negyede részt vesz, és az egyik jelölt több szavazatot kap a többinél. Szavazategyenlőség esetén időközi választást kell kiírni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×