eur:
389.53
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Felújítások, gettók, illetékek - pártprogramok a lakáspolitikáról

Bérlakásprogramok indítása, a lakásfelújítások ösztönzése és a lakásfinanszírozási rendszer átalakítása valamilyen formában csaknem az összes országos listát állító párt programjában szerepel. Az MDF választási anyaga nem foglalkozik lakáspolitikával.

A Fidesz lakhatással, lakáspolitikával kapcsolatos terveiből annyi ismert, hogy megoldanák a banki vagy közüzemi tartozásokat felhalmozók lakhatását, eltörölnék az egyenes ági rokonok öröklési illetékét, és foglalkoznának a leszakadás megelőzésével, a telepek és gettók átalakításával.

Bencsik János, Tatabánya polgármestere, a párt szakpolitikusa néhány napja a Győrben rendezett I. Közép-Európai Ingatlankonferencián arról beszélt, hogy évente öt ezerrel lehet növelni az újonnan épített lakások számát, és 800 ezer - egymillió lakást lehet reálisan felújítani a következő ciklusban.

Véleménye szerint 3,2 millió háztartás felújítása lehetséges 12-15 esztendő alatt, ami a belső megrendelés-állományt stabilan tartaná, tehát nem egy dömpingszerű pályázati programról lenne szó. A fideszes politikus kifejtette: új kormányzati intézményrendszer felépítésére van szükség a lakáspolitikában és az építésügyben, ugyanis tarthatatlan, hogy 4-5 különálló tárca foglalkozik egy területtel, egymással rivalizálva, gyenge kommunikáció mellett.

A szocialisták illetékmentességet ígérnek a 35 év alattiaknak az első, 15 millió forint alatti használt lakás vásárlásához, szociális lakásotthonokat és bérlakásokat üzemeltető társulásokat hoznának létre. Szintén foglalkoznak a gettókkal, a programban száz romatelep felszámolása szerepel. Az MSZP garantálná, hogy a távhőszolgáltatás áfa-tartalma a legalsó, öt százalékos szinten maradjon, a programban emellett szó esik a vállalatok számára igényelhető támogatásról, amelyet a dolgozók számára fenntartott bérlakások üzemeltetéséhez vehetnének igénybe.

Az MSZP az újból beinduló gazdasági növekedéshez és az ország javuló teherbíró képességéhez igazodó lakástámogatási rendszert kezdeményezne, de fontosnak tartanák a lakáshitelezés banki gyakorlatának ellenőrzését és a kilakoltatási lehetőségek további szűkítését is.

A Jobbik állami és önkormányzati támogatással országos bérlakás-építési programot indítana. A párt elképzelései szerint a magyar családok magyar bankon keresztül államilag támogatott, kedvezményes, hosszú lejáratú lakáshitelt vehetnének fel a vételár kifizetésére. Az állami megrendelések alapján épülő lakások felügyelete egy újonnan létrehozandó Nemzeti Beruházási Központhoz tartozna. A devizahitelek folyósítását a lakáspiacon a Jobbik azonnal leállítaná.

A párt tervei között szerepel az országos szolgálati lakásprogram a rendvédelem dolgozóinak, a lakástakarék-pénztári megtakarítások állami támogatásának megduplázása, valamint a panellakótelepeken élők rehabilitációja és integrációja is.

A Lehet Más a Politika 11 oldalon foglalkozik a lakhatás kérdésével, igaz, azt egy kalap alá veszi a hajléktalanság problémájával. Az LMP szerint alkotmányba kell foglalni a lakhatáshoz való jogot, igazságosabbá kell tenni a lakástámogatásokat, és kiterjedt, legalább 300 ezer lakásból álló közösségi lakásszektort kell kialakítani.

Javasolják, hogy azonos támogatás járjon használt és új lakás vásárlásakor, a támogatás összege legyen differenciált a háztartás jövedelme és vagyona alapján, és a támogatást át lehessen váltani hosszabb távú lakáshitel-törlesztési támogatásra. A párt tervei között szerepel az adásvételi illeték megszüntetése is a lakásmobilitás serkentése céljából.

A Civil Mozgalom a parkolási problémák megoldásával vegyíti a lakhatási kérdéseket, amelyekről azt írja: "európai szintre emeljük a lakhatási körülményeket".

A Seres Mária-féle szerveződés a lakásépítést rövid távon azzal lendítené fel, hogy a jogszabályokat értelmessé teszi, a hatósági eljárásokat radikálisan egyszerűsíti, a fellebbezési jogot eltöröli, és az építéshez előírt telkenkénti parkoltatás kötelezettségét megszűnteti. Hozzáteszik: elindítják a bérlakásépítést, és ismét létrehozzák a Közmunkák Tanácsát.

Az MDF honlapján is fellelhető választási programban nem esik szó a lakáspolitikáról. Programon kívül annyit lehet tudni, hogy minden lakó- és nem lakóingatlanra kiterjedő ingatlanadó bevezetését javasolják a helyi iparűzési adó helyett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×