INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A szennyezett szlovák bébiétel allergiát is okozhat

InfoRádió / MTI
Akut tüneteket nem okoz a rákkeltő növényvédőszerrel szennyezett bébiétel, azonban kumulálódhat a hatása és felnőtt korban még allergia kialakulásához is hozzájárulhat - mondta Tóthné Lippai Edit, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója az MTI-nek.

Tóthné Lippai Edit tájékoztatása szerint nagyon nagy mennyiséget kell elfogyasztani az áruházpolcokról leszedetett, szennyezett bébiételből ahhoz, hogy hasmenést okozzon, ez a babáknál nem releváns, hiszen nem tudnak sokat elfogyasztani belőle. Aki azonban közülük érzékeny, annál a kisebb mennyiség is okozhat hasmenést.

A bébiételben talált szerrel az a probléma, hogy a rákkeltő hatása a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ismert hosszú távra , ha tehát valaki hosszasan fogyaszt belőle, felnőtt korban jelentkezhet a hatása, akkor hajlamosabb lehet az allergiára is - hívta fel a figyelmet a szakember.

Az MTI kedden adott hírt arról, hogy a Tesco-ban a tavaszi szlovák eredetű, OVKO márkájú, Novofruct előállítású bébi desszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek, holott a bébiételek a hatályos jogszabályok szerint egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer-maradékot.

Azóta további, több mint tíz, almát tartalmazó, szintén a szlovák Novofruct által készített, OVKO márkájú bébiétel termékben is kimutatták a szennyezettséget. Pedig a bébiételeket elvileg bioalmából szokták készíteni, ezért a szlovák hatóságnak is lehet majd dolga az ügyben - vélekedett a szakember.

Az országban tavaly november óta lévő Novofruct terméken nem volt gyártási szám, nem fogyott kellőképpen, ezért akcióban kínálták, a Tesco jelenleg vizsgálja, mennyi fogyott belőle - mondta Tóthné Lippai Edit. Hozzátette: a tavaszi fokozott, kiemelt ellenőrzésük során körülbelül 50 ezer üveget szedettek le a Tesco polcairól. Mivel ilyen esetben a forgalmazó is felelős, a Tesco milliós nagyságrendű bírságra számíthat - hangsúlyozta az MgSzH igazgatója.

A Tesco az ügyben közölte, hogy visszatéríti a növényvédőszerrel szennyezett bébitápszerek árát és mivel a gyártó más, almát tartalmazó termékében is találtak szennyeződést, ezért az áruházlánc azokat is visszavonta a forgalomból. A közlemény szerint mivel az április 6-án kézhez vett hatósági jelentésből kiderült: a vizsgálatok szerint további almát tartalmazó OVKO gyümölcstermékekben is található vegyi szennyeződés, azokat a Tesco végleg bevonta a forgalomból.

A fent említett OVKO termékeket bármely Tesco áruház vevőszolgálatán leadhatják a vásárlók, visszakapják azok árát.

A címlapról ajánljuk