eur:
388.98
usd:
360.61
bux:
68021.19
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

BKV-ügyek: Antal Attila szerint "Demszky Gábor felelőssége teljesen egyértelmű"

"És Demszky Gábornak is voltak elképesztő kérései" - ezzel a címmel közöl interjút a Magyar Nemzet szombati száma Antal Attilával, a BKV Zrt. volt vezérigazgatójával. A beszélgetésből kiderül: "ügynöki tevékenységet" is folytatott olykor a főpolgármester. "Volt olyan, hogy felhívott, és megszokott kijelentő modorában közölte, hogy egy bizonyos adalékanyagot rendeljünk meg egy bizonyos cégtől" - nyilatkozza Antal Attila.

Előfordult, hogy Demszky Gábor főpolgármester konkrét szerződés megkötésére kérte a BKV vezetőjét - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Antal Attila, a cég korábbi vezérigazgatója. A jelenleg házi őrizetben lévő volt BKV vezér arról is beszélt, hogy szerinte Demszky Gábor felelőssége a négyes metró ügyében a legnagyobb és leginkább egyértelmű.

Demszky Gábor főpolgármester felelőssége a négyes metró ügyében a legnagyobb és leginkább egyértelmű - jelentette ki Antal Attila, a BKV jelenleg házi őrizetben lévő volt vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Úgy fogalmazott: a metróberuházás működésképtelen, dilettáns konstrukció.

A korábbi cégvezető szerint a főpolgármester felelőssége, hogy nem volt egységes projektvezetés, így olyan szerződések születtek, amelyekben egymással homlokegyenest ellenkező kitételek vannak. Antal Attila úgy vélte: képtelenség, hogy egy ilyen méretű beruházásban nincs fővállalkozó, amely mindent kézben tartana. Megjegyezte: "mindent szétszedtek külön szerződésekre, és ez magában hordozta a különféle alkuk lehetőségét".

A volt vezérigazgató azt mondta, Demszky Gábor azzal érvelt a fővállalkozó foglalkoztatása ellen, hogy az túlságosan drága lenne, ám "a Demszky-féle szisztémában sokkal-sokkal több pénz ment el a különféle vitákkal, perekkel, csúszásokkal".

Antal Attila azt mondta: Demszky Gábornak és Hagyó Miklósnak is megvoltak az emberei a vállalatnál, akiken keresztül érvényesíthették az akaratukat. A lobbista kör rendszeresen javaslatokat tett bizonyos ajánlatok elfogadására, szerződések megkötésére. Balogh Zsolt, a BKV Zrt. volt megbízott vezérigazgatója korábbi kijelentésére, amely szerint egy-egy protekciós közbeszerzésen hiába volt a győztes ajánlat a legkedvezőbb, utólag jöttek mindig a módosítások, Antal Attila azt mondta: ez valószínűleg így volt. Hozzátette: "ő soha nem írt alá olyan szerződést, amelyen ne szerepelt volna előtte az összes szükséges aláírás".

Kérdésre válaszolva megjegyezte: a lobbikör elégedetlen volt vele; a BKV-nál nem tudtak úgy teljesíteni, ahogyan kellene - fogalmazott.

Hozzátette: elvétve előfordult az is, hogy Demszky Gábor vagy Hagyó Miklós konkrét kéréssel kereste meg. Antal Attila azt mondta: egy alkalommal a főpolgármester közölte vele, hogy a BKV egy adott cégtől rendeljen meg egy bizonyos terméket. A volt vezérigazgató szerint ez néhány tíz millió forintos kiadást jelentett a társaságnak.

Egy másik esetben - állította a volt cégvezér - Demszky Gábor azzal hívta fel, hogy a Sawyer-Miller Group nevű kommunikációs céget - amely már akkor is szerződésben állt a közlekedési vállalattal - más területeken is foglalkoztassa a BKV. Az interjúból kiderül: ez a társaság bonyolította Demszky Gábor kampányait.

Antal Attila úgy fogalmazott: "nagyon visszásnak érzi, hogy Demszky Gábor most tágra nyílt szemekkel csodálkozik a BKV ügyein, miközben a felelőssége teljesen egyértelmű".

Antal Attila szerint az úgynevezett lobbikörön belül nem esett szó "részesedési pénzekről". Mint mondta, egyetlen olyan ügy volt, amikor pontosan tudta, hogy hova megy a pénz: Aba Botond végkielégítését a fénymásoló-állomány felméréséről szóló szerződésen keresztül rendezték. "Ha akarja, nevezheti ezt az én Nokia-dobozos sztorimnak" - jegyezte meg a beszélgetésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×