INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Megfejthetetlen az áfabevétel többlete - lapszemle

Infostart / InfoRádió
Megfejthetetlen, hogyan jött össze tavaly a költségvetés áfabevételi többlete, ami biztosította, hogy a Nemzetközi Valutaalappal elfogadtatott tervnél jobb legyen a hiány - írja a Népszabadság.

A novemberi kiskereskedelmi adatok -amelyekből a Pénzügyminisztérium szerint választ kellett volna kapni a kérdésre - ugyanis éppen ellenkező folyamatokról tanúskodnak. A tárca mellett az Országos Kereskedelmi Szövetség is vizsgálja, hogy a tetemesen visszaesett kiskereskedelmi forgalom ellenére miért nőtt jelentősen az áfabevétel, de az okot még nem tudják.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy igazságügyi műszaki és építész szakértő kirendelésére utasította a Nemzeti Nyomozó Irodát az ügyészség a napokban a kormányzati negyed ügyében folyó nyomozásban. A szakértőnek most azt kell értékelnie, mennyire volt szükséges és szakszerű az a két, darabonként csaknem tízmillió forintos tanulmány, amelyet a kormánynegyed megvalósítására létrehozott projektiroda rendelt meg 2007-ben. Az ügyészség a nyomozás határidejét március 5-ig meghosszabbította, a büntetőügynek egyelőre nincs gyanúsítottja.

Az Index szerint úgy tűnik, Vancouverben is fenyeget a téli olimpiák állandó réme, az időjárás. A februári téli olimpia városában szokatlanul meleg az idő, és ez a közeli Cypress-hegyen aggasztó hóhiányt okozott. Itt rendezik majd a freestyle sízők és a snowboardosok hat számát. Ahhoz is meleg van, hogy hóágyúkkal műhavat állítsanak elő. Így most előkészítik a lejtőket, szalmát és fát fektetnek le, hogy majd arra hordják máshonnan a havat.

A Világgazdaság arról ír, hogy Európa nyugati feléből a keletibe és egyre inkább Ázsiába áramlik a járműalkatrész-gyártás. A hazánkban mintegy 65 ezer embernek munkát adó ágazat jelenét a megrendelések 30-40 százalékos esése, jövőjét pedig a folyamatosan erősödő indiai és kínai konkurenciával való küzdelem határozza meg. Miután árban - azaz olcsóságban - nem tudunk versenyezni az ázsiai gyárakkal, és egyre inkább látni kell, hogy a betanított munkát nem ide hozzák a multinacionális vállalatok, csupán a komoly szakértelmet igénylő alkatrészek gyártásával lehetünk versenyképesek. Ehhez azonban nincs elegendő megfelelően képzett munkavállaló.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a közeljövőben a Visa Europe a bankkártyás fizetéseknél felszámítható díjak árszabályozását tartalmazó törvény ügyében. A kártyacég regionális területi vezetője szerint a szabályozás számos helyen pontatlan, ráadásul piaci kereskedelmi kapcsolatot befolyásol a költséglimittel. A szakember szerint a szabályozás évtizedekkel vetheti vissza a kártyahasználatot Magyarországon.




A címlapról ajánljuk