eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Nem lesz új vagyonadó ebben a kormányzati ciklusban

Nem lesz új vagyonadó ebben a kormányzati ciklusban. Feljelentést tett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen a Fidesz. Világszerte rendezvényeket tartanak a holokauszt nemzetközi emléknapján.

A költségvetés tartalékából fedezhető az ingatlanadó eltörlése miatt kieső bevétel - közölte a pénzügyminiszter. Oszkó Péter elmondta: az Alkotmánybíróság döntése után minimális javítással alkotmányossá tehető az ingatlanadó, de a parlamentnek erre már nincs elegendő ideje. Korábban Bajnai Gordon miniszterelnök is arról beszélt, hogy nem lesz új vagyonadó ebben a kormányzati ciklusban, így a döntést a következő Országgyűlésre bízzák. A Fidesz szerint rossz megoldás lenne új közteher bevezetése az ingatlanadó helyett. Varga Mihály, a párt alelnöke azt mondta: a kormánynak bele kell nyugodnia az Alkotmánybíróság döntésébe.

Nagyra értékelte a magyar hatóságok és a lakosság stabilitásért tett erőfeszítéseit a gazdasági és monetáris ügyekért felelős uniós biztos. Joaquín Almunia Brüsszelben közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott: a súlyos gazdasági visszaesés ellenére Magyarországnak sikerült elérnie, hogy a költségvetési hiány ne lépje túl a GDP 3,9 százalékát, ami a megtakarításoknak és az Országgyűlés által elfogadott idei költségvetésnek köszönhető.

Közérdekű adatokkal visszaélés miatt feljelentést tett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen a Fidesz a 2006-os államháztartási adatok eltitkolásával összefüggésben. Balsai István, az ellenzéki párt elnöki stábjának jogi igazgatója azt mondta: Gyurcsány Ferenc és Veres János folyamatosan megtévesztette a választópolgárokat, és nem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek. A Pénzügyminisztérium úgy reagált: nem lett volna szükség újabb feljelentésre, hiszen a Fővárosi Bíróság már jogerősen megállapította, hogy semmilyen közérdekű adatot nem titkoltak el 2003 óta.

A Nézőpont Intézet friss felmérése szerint a potenciális szavazók megnyerése esetén megszerezné a kétharmados többséget az Országgyűlésben a Fidesz és a KDNP, ha most vasárnap lenne a választás. Szomszéd Orsolya, az intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: a pártok támogatottsága az aktív szavazók körében nem változott: a Fidesz 47, az MSZP 12, a Jobbik 9, az MDF 3 százalékon áll. A potenciális, maximálisan elérhető szavazótábort figyelembe véve a Fidesz 54, az MSZP 20, a Jobbik 16, az MDF 8 százalékot kapna.

Közösen tiltakozik a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvénynek az állomány számára hátrányos módosítása és a béren kívüli juttatások csökkentése ellen öt nagy rendőrszakszervezet. A többi között azt követelik, hogy a rendőrök is kapjanak ugyanannyi cafeteriát, mint a közszféra többi dolgozója.

Zsúfoltak a fővárosi és Pest megyei hajléktalanszállók a hideg idő miatt. Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága rendszerint több mint 100 százalékos; az utcai szociális munkások folyamatosan járőröznek és takarót, meleg teát osztanak a fedél nélkülieknek.

Csaknem háromszoros tartalékkapacitás van a villamosenergia rendszerben, így a nagy hideg ellenére is biztonságos az ellátás - mondta az InfoRádióban a villamosenergia-rendszert irányító Mavir Zrt. vezérigazgatója. Tari Gábor közölte: a jelenlegi fogyasztás 6500 megawatt körüli, ami magas, de a rendszernek nem jelent rendkívüli megterhelést.

Megkapta a francia állam legnagyobb kitüntetését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője; Kozma Imre a Francia Nagykövetségen vette át a Becsületrendet.

Világszerte, a többi között Magyarországon is rendezvényeket tartottak a holokauszt nemzetközi emléknapján, ami egyúttal az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor 1945-ös felszabadításának évfordulója. Lengyelországban túlélők és vezető politikusok vettek részt a helyszíni megemlékezéseken. Nem sokkal korábban Simon Peresz izraeli államfő a német parlamentben tartott beszédet. Üzenetet intézett a résztvevőkhöz többek között Dmitrij Medvegyev orosz, Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök. Budapesten a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban, a Dohány utcai zsinagógánál, és a budapesti Játékszínben tartottak megemlékezést. Az ENSZ-közgyűlés 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt emléknapjává január 27-ét, az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának napját.

Csütörtöktől látható az elmúlt két évszázad francia festészetét bemutató tárlat a budapesti Szépművészeti Múzeumban. Az április 25-ig megtekinthető Degas-tól Picassóig című kiállításra a moszkvai Puskin Múzeum gyűjteményéből érkeztek képek. A tárlaton többek között, Monet, Renoir, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Cézanne és Matisse művei láthatók.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×