eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Várhatóan városvezetőket is meghallgat a BKV-vizsgálóbizottság

Várhatóan több jelenlegi és korábbi városvezető politikust is meghallgat majd a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult bizottság - közölte György István (Fidesz), a testület elnöke.

Az elnök elmondta, Hagyó Miklós (MSZP), a BKV-t felügyelő volt főpolgármester-helyettes már igent mondott a bizottság meghívására, és várhatóan a testület egy márciusi ülésén jelenik majd meg.

Hagyó Miklóshoz hasonlóan Székely Gábor (SZDSZ) korábbi felügyelőbizottsági elnök is elfogadta a bizottság meghívását.

György István közölte azt is, a szocialisták kezdeményezésére három szabad demokrata politikust is a bizottság elé hívnak; Demszky Gábor főpolgármestert, helyettesét, Ikvai-Szabó Imrét, valamint Lakos Imrét, aki nemrég lemondott a közlekedési tanácsnoki posztról.

A testület előző ülésén már meghallgatta Kocsis István jelenlegi BKV-vezérigazgatót, valamint elődei közül Aba Botondot és Antal Attilát. Aba Botond 2006-ig volt a cég vezérigazgatója, így ő érdemi információt nem tudott adni a bizottságnak az elmúlt évek ügyeivel kapcsolatban, míg Antal Attila azért nem válaszolt a kérdésekre, mert azokkal szerinte megsértette volna korábbi munkaszerződése titoktartási kötelezettségét. (Közben kedden őrizetbe vette és hűtlen kezeléssel gyanúsította meg a rendőrség Antal Attilát a BKV tanácsadói és vállalkozói megbízási szerződései ügyében, továbbá kezdeményezték az előzetes letartóztatását.)

Balogh Zsoltot, a BKV volt vezetőjét azért nem hallgatták még meg, mert a bizottság nem tudta eddig elérni. György István vele kapcsolatban azt mondta, már nem csak telefonon, hanem levélben is keresik a volt BKV vezetőt, ám egyelőre nem tudnak róla semmit.

A bizottság szerdai ülésén várhatóan Somlyódi Csabát, a főváros gazdasági bizottságának elnökét hallgatják meg. A meghallgatásra azért hívták meg a szocialista politikust, mert korábban a Fővárosi Közgyűlés a gazdasági bizottságot hatalmazta fel a BKV-val kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlására.

A bizottság szerdai ülésén továbbá több, egyelőre nem nyilvános vizsgálati dokumentumot is áttekintenek a testület tagjai. A dokumentumok között olyan iratokat is megvizsgálnak, melyek a vitatott kifizetések alapjául szolgálhattak.

Az eseti bizottságot november 26-án alakította a Fővárosi Közgyűlés, a testületnek március 24-ig van mandátuma arra, hogy jelentést készítsen.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×