eur:
393.83
usd:
368.14
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Demszky Gábor: Vannak tettek, amelyeket nem lehet megúszni

Nem lepte meg a főpolgármestert Antal Attila őrizetbe vételének híre. Demszky Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: mivel több beosztottja ellen eljárást indított már a rendőrség, várható volt, hogy a volt BKV-vezérigazgatóhoz is eljutnak a nyomozók. A szabad demokrata politikus megjegyezte, örül annak, hogy bebizonyosodott: vannak olyan tettek, amelyeket nem lehet megúszni. "Az lenne a baj, ha ezeket a dolgokat el lehetne titkolni, a szőnyeg alá lehetne söpörni" - fejtegette.

A főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az első nagy összegű végkielégítés átutalásáról augusztus 7-én kapott hírt, de a többi botrányos kifizetésről és a gyanús tanácsadói keretszerződésekről is csak akkor szerzett tudomást, amikor a Kocsis István, a közlekedési társaság jelenlegi vezérigazgatója hozzálátott az ügyek felderítéséhez, majd a nyomozó hatósághoz fordult.

A BKV ellenőrzése több szinten zajlik, a cég működéséért felelős az igazgatóság, a felügyelőbizottság, a városüzemeltetési bizottság és egy főpolgármester-helyettes - magyarázta Demszky Gábor, akihez elmondása szerint csak összefoglaló anyagok, így üzleti tervek, a hosszú távú működési stratégiát érintő, illetve a költségvetéshez kapcsolódó dokumentumok és menetrendi kérdések jutnak el.

A főpolgármester szerint a történtek nyomán mindenképpen meg kell erősíteni a BKV felügyelőbizottságát. A politikus úgy vélekedett: a testület tagjainak azért nem tűntek fel a visszaélések, mert fel se tételezték, hogy ilyesmi folyhat a háttérben. Az ilyen dolgokért "nem a tulajdonos a felelős, ő lesz az utolsó, aki erről tudomást szerez, főleg, ha ezt - feltételezhetően - szervezetten teszik" - magyarázta Demszky Gábor.

A politikus arra a kérdésre, hogy miért csak Kocsis István kezdett a gyanús ügyek kivizsgálásába, a politikus azt mondta: "Új seprő jól seper: az új vezérigazgató belebotlott ebbe, megtette a helyes lépéseket, én pedig ebben támogattam."

A végkielégítési botrány kirobbanása után megingott a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesbe vetett bizalma, ezért adta át a BKV-val kapcsolatos feladatokat a másik helyettesnek, Horváth Csabának - mondta Demszky Gábor. Ráadásul mivel időközben az Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetségének fővárosi koalíciója is felbomlott, folyamatosan napirenden volt a kérdés, hogy milyen felelősség terheli Hagyó Miklóst, aki a közlekedési társasághoz vitte Antal Attilát, majd annak távozása után Balogh Zsolt, a korábbi általános vezérigazgató-helyettes megbízására tett javaslatot.

A politikus szerint "nehéz definiálni", hogy pontosan milyen munkát nem végzett el Hagyó Miklós, a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. Demszky Gábor ugyanakkor megjegyezte: azon kívül, hogy a főpolgármester ilyen esetben elveszi a helyettestől az adott feladatot, és megvonja tőle a jutalmat, mást nem tehet, hiszen a poszt betöltőjét kívülről nem lehet eltávolítani.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×