eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia

Medián: ha változatlan marad a választási kedv, meglesz a Fidesz kétharmada

Alacsony részvételi kedv és javuló gazdasági közhangulat közepette változatlanok az erőviszonyok a pártok és politikusok népszerűségét illetően; ha áprilisig minden így marad, a Fidesz megszerzi a kétharmados többséget az Országgyűlésben - derül ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG számára készített.

A január 8-a és 12-e között, 1 200 ember megkérdezésével készült felmérés szerint a választás kiírásának közeledtével sem nő az emberek szavazási kedve, tartósan 50 százalék alatti azok aránya, akik egy "jövő vasárnapi" országgyűlési választáson biztosan leadnák a szavazatukat.

Az elemzés kitér arra is: nincs szó arról, hogy a Jobbik az elesettek, a lecsúszottak pártja lenne, vagyon és jövedelem szempontjából a radikális párt szavazói nem különböznek az átlagtól. "Protestpárti" jellege sokkal inkább a Fidesznek van, amely a társadalmi ranglétra alsó fokán lévők körében a legnépszerűbb - tartalmazza a felmérés, amely szerint ez korábban az MSZP-re volt inkább igaz.

Az elemzés szerint a gazdasági közhangulat visszatért a nemzetközi pénzügyi válság begyűrűzése előtti, 2008. októberi szintre. A lakosság továbbra is meglehetősen pesszimista - csupán minden tizedik polgár vár javulást saját háztartásának anyagi helyzetében és az ország gazdasági állapotában -, ám kevesebben vannak azok, akik szerint kifejezetten rosszak a kilátások.

A biztos szavazók körében a Fidesz nagyjából a voksok kétharmadát tudhatja magáénak, az MSZP szűk egyötödnyi, a Jobbik egytizednyi szavazatra számíthat. A Medián szerint három hónappal a választások valószínű időpontja előtt egyértelműen a radikális jobboldali párt tekinthető "harmadik erőnek". Az elemzés szerint a kispártok közül még a legjobban álló MDF sem éri el az 5 százalékos küszöböt, az SZDSZ-szel pedig a Medián pártpreferencia-kutatásainak történetében először ebben a negyedévben fordult elő, hogy támogatottsága még kerekítve sem éri el az 1 százalékot.

Az elemzés szerint a választási szándékokkal szinte teljes összhangban van a legismertebb politikusok népszerűségi rangsora. A listavezető köztársasági elnök mögött fideszes vezetők sorakoznak: Orbán Viktor, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Varga Mihály, Navracsics Tibor. A hetedik helyen - ahogy az elemzés fogalmaz - "kakukktojás" a saját pártjában ellenzékinek számító MSZP-s Szili Katalin, aki annak köszönheti a listán elfoglalt helyét, hogy a Fidesz-szimpatizánsok közül aránylag kevesen utasítják el. Mint írták, az viszont az egész politikai osztály társadalmi megítélésére jellemző, hogy Szili hetedik helyéhez elég volt 37 pont, miközben tíz évvel ezelőtt ugyanilyen helyezéshez 50 pont feletti népszerűségi index kellett.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×