INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Az SZDSZ-esek a Facebook-on mondtak nemet az MDF-re - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Népszabadság pénteki számában arról olvashatunk, hogy kik azok, akik nem lesznek rajta az MDF listán. A neveket már eddig is sejteni lehetett - ami új, az a közlés módja.

Négy SZDSZ-es parlamenti képviselő, Bőhm András, Geberle Erzsébet, Hankó-Faragó Miklós és Horn Gábor már biztosan nem lesznek rajta az MDF SZDSZ-szel közös választási listáján. Ezt persze eddig is sejteni lehetett - ami új, az a közlés módja. A Facebook online közösségi szájton ugyanis egy héttel ezelőtt létesült egy "Nem leszek rajta az MDF-listán!" elnevezésű oldal, amihez tegnap estig 272-en csatlakoztak - köztük sok politikus. Ez pedig nem lebecsülendő szám, főleg ha azt nézzük, hogy az "I love Bokros Lajos!" csoportnak négyszáz tagja van, az SZDSZ hivatalos oldalának pedig mindössze 130 rajongója - írja a Népszabadság.

A Magyar Nemzet szerint csalásért ült Kolompár Orbán pártigazgatója. A három bűnügyben vádlott roma politikus választási alakulatának újdonsült pártigazgatója, Dózsa István korábban tíz hónapot ült börtönben. Az idei országgyűlési választáson etnikai alapon elinduló MCF Roma Összefogás Párt igazgatója és elnöki kabinetvezetője a lapnak elmondta, csalásért ítélték el 1993-ban.

Távozott Budapest főépítésze - írja az index.hu. Beadta felmondását Beleznay Éva, Budapest főépítésze, amit a főváros vezetése csütörtökön tudomásul vett. Az index értesülését a fővárosi főjegyző megerősítette. A felmondás okáról nem tudni semmit. A főépítész elődje, Schneller István 3 évvel ezelőtt azzal indokolta lemondását, hogy megunta a szélmalomharcot a különböző ingatlanokért küzdő lobbikkal.

A Napi Gazdaság felsorolja a legdrágább síterepeket Európában. 200 euró felett van az egyhetes síbérlet, 4,5 euró a legolcsóbb sör - erre számíthat, aki Európa legdrágább síterepén a francia Alpokban töltené a téli vakációt. Aki hosszabb távra is ott akar berendezkedni, annak 37 ezer euró körüli négyzetméterárral kell számolnia egy jobb ingatlan megvásárlásakor.

Megtépázta a válság a hazai csúcskategóriájú vendéglátást: jelentősen csökkent az egy főre jutó fogyasztás, és az esetek nagy részében a vendégszám is megfogyatkozott - írja a Világgazdaság. A forgalomcsökkenés azokat a zömmel az elmúlt években nyílt éttermeket nyomaszthatja igazán, amelyeknek az amúgy is magas általános működtetési költségeken felül hitelt is kell törleszteniük.

Újabb bedőlési hullám fenyeget - írja a porfolio.hu. A legtöbb fejlett országban véget ért a recesszió, ám a következő években a növekedés alacsony, a munkanélküliség pedig magas lehet - nyilatkozta Christian Tegllund Blaabjerg, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája a portfolio.hu-nak. A szakértő szerint a túlkínálat, az alacsony értékesítési aktivitás és jelzáloghitel-piacot fenyegető újabb bedőlési hullám miatt további 5-10 százalékos visszaesés jöhet az amerikai ingatlanpiacon, újabb ingatlanpiaci lufi kialakulására viszont egyedül Kína esetében lát esélyt. A nagyfokú bizonytalanság miatt határozott jegybanki lépésre idén nem számít a stratéga, szerinte a Fed és az EKB is kitart az alacsony kamatok mellett. Blaabjerg Görögországgal kapcsolatban elmondta, hogy egyelőre nem számít semmi jóra.

Kapcsolódó hang

Lapszemle 1.
 


Lapszemle 2.
 


Gazdasági lapszemle
 


A címlapról ajánljuk